BLOOMBERG

Ούτε η… μεσογειακή δίαιτα δεν μας σώζει από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα (γραφήματα)

Απλησίαστη για ένα μέσο νοικοκυριό έχει γίνει η παρασκευή παραδοσιακών πιάτων, όπως o κρασάτος κόκορας ή η παέγια σε Γαλλία και Ισπανία

Μπορεί τα γενικά ποσοστά πληθωρισμού να επιβραδύνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι τιμές των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ισπανία αναδεικνύουν ότι η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να δαπανήσουν 8,4% περισσότερο τον περασμένο μήνα για να ετοιμάσουν, για παράδειγμα, ένα coq au vin σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ.

Το κόστος των τροφίμων παραμένει υψηλό

Η τιμή των πουλερικών, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον γενικό πληθωρισμό του 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με βάση την εθνική μέτρηση για την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Γαλλικό Coq au Vin τον Ιούλιο του 2023 (Ετήσια μεταβολή)

Μια ξεχωριστή μέτρηση του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή της παέγια, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω της αύξησης του κόστους του ελαιολάδου κατά σχεδόν 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η χώρα βιώνει μια καταστροφική ξηρασία που έχει μειώσει περισσότερο από 50% την παραγωγή.

Δείκτης ισπανικής παέγια τον Ιούλιο 2023 (Ετήσια μεταβολή)

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε νωρίτερα πέρυσι, αφού η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, καθώς οι ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης αρχίζουν να εξασθενούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί πιθανότατα για να φτάσει κατά μέσο όρο το 3,2% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση το 2022-23

Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει και την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg αυξήθηκε κατά 13,5% αυτόν τον μήνα.

 

Διαβάστε ακόμα

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

ΡΑΑΕΥ: Νέα «ραβασάκια» στους προμηθευτές ενέργειας για τα υπερκέρδη του α΄ εξαμήνου του 2023

Γιώργος Νώλης (Lancom): Πολύφερνη νύφη η τελευταία ελληνική επιχείρηση των data centers

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""