Ολοταχώς προς τα 95 δολάρια ανά βαρέλι οδεύει το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, επεκτείνοντας την ισχυρή άνοδο που οφείλεται στην έντονη ζήτηση και στις περικοπές της προσφοράς από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Ο παγκόσμιος πετρελαϊκός δείκτης αναφοράς Brent ενισχύθηκε κατά 0,43%, μετά από ένα ράλι τριών εβδομάδων που ενίσχυσε τις τιμές κατά 11%. Τα κέρδη συνοδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλμα στα βασικά χρονικά περιθώρια που υποδηλώνουν ότι η αγορά δεν έχει αρκετή προσφορά, ενώ τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς (call options) γίνονται επίσης ακριβότερα.

Το αργό πετρέλαιο στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10% φέτος, καθώς τα μέλη του του ΟΠΕΚ+ περιορίζουν την παραγωγή και οι προοπτικές της ζήτησης αυξάνονται, με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενδεχομένως την ύφεση, ενώ τα διυλιστήρια στην Κίνα φουλάρουν τις μηχανές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποθέματα αργού έχουν μειωθεί, ενώ οι κερδοσκόποι αύξησαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματα στο Brent και το αμερικανικό δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate συνδυαστικά σε υψηλά 15 μηνών.

Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να προσδιορίσουν αν έχουν ήδη κάνει αρκετά με την αύξηση των επιτοκίων για να ανακόψουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Θα είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική, με αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν μεταξύ άλλων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι όλο και πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Αρν Λόχμαν Ρασμούσεν, επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management. «Αυτή η σύσφιξη έχει πλέον φτάσει, και φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε μια δοκιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι».

Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να παρατείνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ θα είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι αργότερα εντός της ημέρας.

Στη φυσική αγορά, τα διυλισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ εκπέμπουν προειδοποιητικά σημάδια, με τα διυλιστήρια παγκοσμίως να αποδεικνύονται ανίκανα να παράγουν αρκετά από το βιομηχανικό καύσιμο. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ εκείνες του αργού.

Διαβάστε ακόμη

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Οικογένεια Ακκά: Βγαίνει στο σφυρί η κεντρική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά (pics)

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ