H παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά στάνταρ των χαμηλών επιτοκίων και του χαμηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με την BNP Paribas.

Ο αυξημένος πληθωρισμός σημαίνει πως οι αγορές ποντάρουν σε γοργή και σταθερή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια, με διόρθωση τις επόμενες δεκαετίες. Οι αναλυτές της τράπεζας υπολογίζουν πως η πιθανότητα της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα έτη είναι μεγαλύτερη και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, την γεωπολιτική, την αύξηση των μισθών και την αύξηση των δημοσίων δαπανών. «Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μερική απο-παγκοσμιοποίηση, όσο και η ανάγκη χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, υποδεικνύουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η Camille de Courcel, στέλεχος της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι παράγοντες αυτοί θα αυξήσουν την πίεση στις τιμές, ενώ η αύξηση των επενδύσεων θα περιορίσει την ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική. Η προσέγγιση της de Courcel αντικατοπτρίζει την άποψη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, η οποία τόνισε πρόσφατα πως η μέχρι τώρα μακροπρόθεσμη τάση των χαμηλών επιτοκίων η οποία οφειλόταν κυρίως στις αυξημένες αποταμιεύσεις και τη μειωμένη ζήτηση για επενδύσεις φτάνει στο τέλος της.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν αύξηση των μισθών στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ η Goldman Sachs υπολογίζει πως η απο-παγκοσμιοποίηση θα αυξήσει τον πληθωρισμό στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα

Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις

Τα καλά μαντάτα από την Αμερική, οι Άραβες με το τρελό χαρτοφυλάκιο, το φρένο του ΣτΕ στα όργια της Ίου και τα χρυσά μεροκάματα του Nobu στη Σαντορίνη

Ίος: Γιατί το ΣτΕ «μπλοκάρει» το mega project του Α. Μιχαλόπουλου στην παραλία Κουμπάρα