Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτίθενται στο πλάνο της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May, για το Brexit μέχρι τον Απρίλιο. Ο λόγος; Έλλειψη πληροφοριών και λεπτομερειών για το πως θα γίνει, ενώ υπογράμμισαν πως η May δεν πρόκειται να λάβει τις ανεπίσημες συνομιλίες που τόσο επιθυμεί πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου.

Η May ανέφερε την Κυριακή πως θα ξεκινήσει την ενεργοποίηση μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Η ίδια υπογράμμισε πως δίνει αρκετό χρόνο στους Ευρωπαίους για να ξεκινήσουν κάποιες “προετοιμασίες” οι οποίες θα βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του όλου θέματος.

Η πρότασή της αυτή έλαβε αρνητική απάντηση από τους πολιτικούς οι οποίοι επανέλαβαν πως η May πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Αυτό οδηγεί και στο εύλογο συμπέρασμα των επενδυτών πως θα υπάρξει ένας “κακός χωρισμός”, ή ένα hard Brexit, αντί για ομαλή αλλαγή.


Oι αντιδράσεις

Ο Donald Tusk είχε αναφέρει πως η θέσπιση ενός deadline από την πλευρά της May είναι ευπρόσδεκτη. Παρόλα αυτά είχε τονίσει πως τα μέλη της ΕΕ θα δράσουν για να προστατεύσουν την Ένωση “μόνο όταν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50”.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, ο οποίος θα βρεθεί και στο θώκο της ΕΕ το 2017, ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει απαγκίστρωση των εννοιών της ενιαίας αγοράς και της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ.

Ο YΠΕΞ της Ιρλανδίας, Charlie Flanagan ανέφερε πως οι συνομιλίες θα έχουν “πάρε δώσε” αλλά τόνισε πως θα υπάρξει πρόβλημα με τη θέσπιση ενός συνόρου μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ιρλανδίας.

Ο Κaroblis της Λιθουανίας, μάλιστα, ανέφερε πως “οι συνομιλίες είναι Οι 27 της Ευρώπης εναντίον του Η.Β.” ενώ τόνισε πως “δεν θα υπάρξουν έξτρα συνομιλίες με συγκεκριμένα κράτη μέλη, αφού η στάση μας θα παραμείνει ενωμένη”.