Ανάκαμψη μετά τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τα τέλη του 2016 σημειώνει ο χρυσός, την ώρα που το δολάριο υποχωρεί και οι επενδυτές επικεντρώνονται στις αποδόσεις των ομολόγων και τις προοπτικές για την ανάπτυξη.

Το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων σταθεροποιήθηκε μετά τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών από την Ασία μέχρι την Ευρώπη, ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές θα συνεχιστούν.

Αυτό βοήθησε στο να ηρεμήσουν οι αγορές και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις από τα υψηλά έτους. Τα στοιχήματα για επιτάχυνση του πληθωρισμού αυξάνουν τις ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Fed ότι οι υψηλότερες αποδόσεις αντανακλούν την αισιοδοξία που υπάρχει για στέρεη ανάκαμψη.

Ο χρυσός ενισχύεται «καθώς προσδοκάται ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν “πιάσει ταβάνι” για τη δεδομένη συγκυρία», αναφέρει ο Αβτάρ Σαντού, της Phillip Futures. «Η βαθιά διόρθωση στις τιμές λόγω των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων θεωρούνται ως αγοραστικές ευκαιρίες».

Ο χρυσός είχε άσχημο ξεκίνημα φέτος, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, επηρεάζουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο που δεν συνδέεται με τις αποδόσεις, αλλά και καθώς συνεχίζεται επιτυχώς η διαδικασία εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία για ανάκαμψη από την πανδημία.

Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 1.754,81 δολ/ουγγιά νωρίτερα στο Λονδίνο, ενώ την Παρασκευή υποχώρησε κατά 2,1% στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Ιουνίου.

Οι συνολικές απώλειες του Φεβρουαρίου για τον χρυσό ανέρχονται σε 6,2% και είναι οι μεγαλύτερες από τον Νοέμβριο του 2016.

Ο άργυρος, η πλατίνα και το παλλάδιο ενισχύθηκαν, ενώ ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο έχασε 0,3%.

Διαβάστε ακόμη:

-Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

-Ο Μπάφετ προειδοποιεί: Αντιμέτωποι με ζοφερό μέλλον οι επενδυτές ομολόγων

-Γιατί ο Γκέιτς προβλέπει «μάχη» με τον κορωνοϊό έως το τέλος του 2022