Οικονομία

Ο Μπάφετ προειδοποιεί: Αντιμέτωποι με ζοφερό μέλλον οι επενδυτές ομολόγων

  • newsroom


«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94%;

Προειδοποίηση ότι οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως «αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον», απηύθυνε ο μεγιστάνας των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, με την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το Σάββατο.

«Τα ομόλογα δεν είναι το μέρος που πρέπει να είσαι αυτές τις ημέρες», έγραψε ο Μπάφετ. Η προειδοποίηση του μεγαλοεπενδυτή έρχεται σε μία περίοδο σημαντικής αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο. Ο Μπάφετ τόνισε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν επί 40 χρόνια και ότι σήμερα σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και την Ιαπωνία, είναι αρνητικές.

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94% καθώς τον Σεπτέμβριο του 1981 η απόδοση του ομολόγου ήταν 15,8%;», έγραψε στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Σε ορισμένες μεγάλες και σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία – οι επενδυτές έχουν αρνητική απόδοση από κρατικά ομόλογα ύψους τρισ. δολαρίων. Οι επενδυτές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως – είτε συνταξιοδοτικά ταμεία είτε ασφαλιστικές εταιρείες ή συνταξιούχοι – αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».

Στην επιστολή του, ο γκουρού των επενδύσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κίνδυνος από τη φρενίτιδα γύρω από κάποιες μετοχές εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα χάνουν την αξία τους. Ο Μπάφετ χαρακτήρισε άνιση και συχνά αποθαρρυντική την κατάσταση στις ΗΠΑ, αλλά γενικότερα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Έχουμε προχωρήσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», αναφέρει ο Μπάφετ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον της Αμερικής».

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια