Οι κληρονόμοι της περιουσίας της γαλλικής Clarins για την περιποίηση της επιδερμίδας αντιμετώπισαν τον γίγαντα της βιομηχανίας L’Oreal σε μια μάχη για τη δημοφιλή αυστραλιανή μάρκα Aesop – και έχασαν.
Όμως ο διαγωνισμός τράβηξε την προσοχή των διαπραγματευτών στην Famille C Participations, τον επενδυτικό βραχίονα που δημιούργησε η οικογένεια Κουρτέν για να επενδύσει τα μερίσματα της στενά ελεγχόμενης Clarins.

Τώρα, η φατρία επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτή την αναγνώριση στο κυνήγι νέων επενδύσεων, με στόχο να διπλασιάσει την αξία των συμμετοχών της μέχρι το 2030.

Η Famille C έχει αρκετά μετρητά και και πιστωτική ικανότητα για να κάνει δύο ακόμη μεγάλες εξαγορές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Πρίσκα Κουρτέν, εγγονή του ιδρυτή της Clarins.

«Ελπίζουμε ότι μέχρι το 2026 θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε νέες μάρκες που θα είναι συμπληρωματικές με αυτές που έχουμε στον τομέα της ομορφιάς», δήλωσε η Κουρτέν σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτό το μήνα στο γραφείο της στο Παρίσι. «Δεν κάνουμε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Προτιμούμε να τοποθετούμαστε με ισχυρές μάρκες και ιδρυτές που μιλούν στις επόμενες γενιές που έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους Boomers», μεταδίδει το Bloomberg.

Η 37χρονη Κουρτέν είναι επικεφαλής της Famille C, η οποία έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο με εταιρείες καλλυντικών και τεχνολογίας, και πιο πρόσφατα πολυτελή ξενοδοχεία. Αρνήθηκε να δώσει το μέγεθος των σημερινών συμμετοχών της εταιρείας ή τις επενδυτικές επιδόσεις της.
Ξεκίνησε την Famille C το 2018, μια δεκαετία μετά την ιδιωτικοποίηση της Clarins από την οικογένειά της, μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Οι πωλήσεις της εταιρείας περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ αυξήθηκαν κατά 9% πέρυσι σε 1,83 δισ. ευρώ (1,97 δισ. δολάρια), με σχεδόν το 95% αυτών να προέρχεται από χώρες εκτός Γαλλίας.

Η Famille C έχει επενδύσει σε τέσσερα εμπορικά σήματα καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των πλειοψηφικών συμμετοχών στις ILIA και Pai, οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κλάδος αποτελεί περίπου το 70% του χαρτοφυλακίου της, ποσοστό που η οικογένεια σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό, ώστε οι ετικέτες να μπορούν να λαμβάνουν υποστήριξη από την Clarins σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, το ανθρώπινο δυναμικό και η πλοήγηση στο περίπλοκο ρυθμιστικό τοπίο του κλάδου. Οι απόγονοι προτιμούν να αποκτούν τον έλεγχο των εταιρειών στις οποίες επενδύουν.

Η Famille C έχει επίσης μερίδια σε δώδεκα εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Omi, η οποία κάνει τρισδιάστατη μοντελοποίηση προϊόντων, η εταιρεία παραγωγής βιώσιμων βαφών PILI και η Spore.Bio, ειδικός στα εργοστασιακά μικρόβια – όλες οι τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιποίηση του δέρματος. Πρόσφατα πραγματοποίησε επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό όμιλο Evok Collection, τον οποίο συνίδρυσε ο Πιέρ Μπασίντ.

Γιατί απέτυχε η επέκταση στα πολυτελή ξενοδοχεία

Η Clarins έχει τις ρίζες της στο 1954, όταν ο αείμνηστος Ζακ Κουρτέν ξεκίνησε ένα ινστιτούτο ομορφιάς στο κέντρο του Παρισιού. Ανέπτυξε έλαια και λοσιόν με βάση τα φυτά και τα βότανα που αποτελούν τον πυρήνα της επιχείρησης. Η Clarins εποπτεύεται σήμερα από τη δεύτερη και την τρίτη γενιά.

Ο Κριστιάν, 73 ετών, ηγήθηκε της παγκόσμιας επέκτασης από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ο Ολιβιέ, 69 ετών, είναι συνδιευθυντής γενικής διεύθυνσης μαζί με την ανιψιά του Βιρζινί, 38 ετών. Η Πρίσκα, η ξαδέλφη της, είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Clarins εκτός από την ηγεσία της Famille C.

Η Πρίσκα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις επιχειρηματικές επιχειρήσεις και ίδρυσε μια εταιρεία μανικιούρ πριν ενταχθεί στην Clarins πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κίνηση στα πολυτελή ξενοδοχεία δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου που είχε χαράξει η οικογένεια, δήλωσε η ίδια. Η εντολή που της δόθηκε ήταν να επενδύσει σε νέες μάρκες, σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Clarins και σε ακίνητα.

Το παιχνίδι με τα αμιγώς ακίνητα δεν απέδωσε, είπε. Αντ’ αυτού, η κίνηση της Famille C στον τομέα της φιλοξενίας προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ της Clarins και της Evok για ένα σπα στο Brach Hotel στο Παρίσι, ένα πρώην κέντρο διαλογής ταχυδρομικών αντικειμένων που ανακαινίστηκε από τον Philippe Starck.

«Μας προσέγγισαν για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ενός ξενοδοχείου στις Άλπεις στο Courchevel», είπε για την Evok. «Ήθελαν να αποκτήσουν το ακίνητο και χρειάζονταν κεφάλαια».
Η οικογένεια προχώρησε με την επένδυση στην Evok, αλλά οι εταίροι εξακολουθούν να αναζητούν μια τοποθεσία στο χιονοδρομικό κέντρο των γαλλικών Άλπεων.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση επιτοκίων – Η ΕΚΤ ετοιμάζεται: Σχεδόν βέβαιος ο Ιούνιος, αβέβαιη η συνέχεια

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Alpha Bank: Οι τάσεις στην ιδιωτική κατανάλωση – Oι προσδοκίες των νοικοκυριών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ