Σε ανοδική τροχία κινείται το πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο σε ένα επικείμενο «χτύπημα» κατά του Ισραήλ από το Ιράν ή τους συμμάχους του, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το WTI για παράδοση Μαΐου αυξήθηκε 0,3% στα 86,43 δολάρια το βαρέλι, το Brent στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουνίου αυξήθηκε 0,3% στα 90,73 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι το μπρεντ αυξήθηκε προς τα 91 δολάρια, αφού σημείωσε άνοδο 1,1% την Τετάρτη, ενώ το West Texas Intermediate ήταν πάνω από τα 86 δολάρια.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 18% φέτος, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάζονται με τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και οδηγούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι με τη μορφή αμερικανικών αποθεμάτων αργού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, και ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Πολλοί από τους κορυφαίους traders της Wall Street μετατοπίζονται προς ένα ανοδικό momentum στις τιμές του πετρελαίου, με ορισμένους να βλέπουν πιθανή επιστροφή του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς στα 100 δολάρια. Ωστόσο, η Macquarie Group δήλωσε ότι το Brent θα εισέλθει σε bear market κατά το δεύτερο εξάμηνο, με τα πρόσφατα κέρδη να είναι απίθανο να διατηρηθούν, εάν τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν οδηγήσουν σε πραγματικές διαταραχές της προσφοράς.

«Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να παρέχειε εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Γουόρεν Πατερσον, επικεφαλής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμη

Aυξήσεις παροχών €500 εκατ. σε συνταξιούχους και αγρότες το 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ