Αίσιο τέλος είχαν τελικά οι συνομιλίες – θρίλερ για το κλίμα της COP27 στην Αίγυπτο, οι οποίες κόντεψαν να καταρρεύσουν. Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου που θα έχει ως αποστολή την αποζημίωση των φτωχότερων χωρών για τη ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία για τις απώλειες και τις ζημιές είναι μια στιγμή – ορόσημο στην παγκόσμια κλιματική πολιτική – μια αναγνώριση ότι τα πλουσιότερα έθνη είναι υπεύθυνα έναντι του αναπτυσσόμενου κόσμου για τη ζημιά που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτική καθώς έφερε στην επιφάνεια τα ρήγματα που υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οδηγηθεί ο πλανήτης στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, δεν συνέβαλε αποφασιστικά στο να προωθήσει τις προσπάθειες των προηγούμενων COP να περιορίσουν τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αποτέλεσμα, που επικυρώθηκε από σχεδόν 200 χώρες τα ξημερώματα της Κυριακής, αποτελεί πάντως μια απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χθες Σάββατο απείλησε να αποχωρήσει εάν το κείμενο δεν ενίσχυε την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές η φετινή COP27 ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική της περσινής συνάντησης της Γλασκώβης. Δεν υπήρχε ευρύτερη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, παρά μόνο τον άνθρακα, ούτε στόχος για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2025.

«Αν και η πρόοδος όσον αφορά τις απώλειες και τις ζημιές είναι ενθαρρυντική, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η απόφαση αποτελεί μια αντιγραφή της Γλασκώβης σχετικά με τον περιορισμό των εκπομπών, αντί για τη λήψη σημαντικών νέων μέτρων», σχολίασε η Ανι Ντεσγκούπτα,, διευθύνουσα σύμβουλος στο World Resources Institute. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι χώρες δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, που είναι ο μεγαλύτερος μοχλός στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Η πρόοδος στο θέμα των απωλειών και των ζημιών επετεύχθη μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν συμβάλει ελάχιστα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν το φαινόμενο. Το ζήτημα απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα μετά τις πλημμύρες των μουσώνων αυτό το καλοκαίρι στο Πακιστάν που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.700 νεκρούς και προκάλεσε ζημίες τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εισαγωγή του θέματος στην επίσημη ατζέντα των διαπραγματεύσεων θεωρήθηκε ορόσημο. Ακόμη και τότε, φαινόταν απίθανο οι συνομιλίες COP27 να οδηγήσουν στη δημιουργία ταμείου απωλειών και ζημιών.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο ασφαλιστικό καθεστώς ισχύει για τους ψηφιακούς νομάδες

Πύργος Πειραιά: Ακόμη πιο… «πράσινο» το πιο «πράσινο» κτήριο της Ελλάδας

Πολλαπλά τα οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών