Οι μετοχές της Dell Technologies συμπεριφέρονται όπως η πρωτοπόρος της αγοράς Nvidia τον τελευταίο καιρό και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η εταιρεία θα λάβει παρόμοια ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών και διακομιστών έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης και αυτή η αφήγηση είναι πιθανό να ενισχυθεί όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η επιβεβαίωση της βελτίωσης των προοπτικών ανάπτυξης θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει μια μετοχή που βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ, ενώ διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με άλλα αγαπημένα τεχνολογικά προϊόντα.

Η Dell ενθουσίασε πρόσφατα αποκαλύπτοντας μια σειρά υπολογιστών βελτιστοποιημένων για τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι τέτοια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν πολυαναμενόμενο κύκλο αναβάθμισης από πελάτες και επιχειρήσεις. Η HP ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρώτη αύξηση στις πωλήσεις PC εδώ και δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι υψηλής ισχύος διακομιστές της έχουν υποστηριχθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο οποίος εξήρε τη «σπουδαία συνεργασία» της εταιρείας του με την Dell στο συνέδριο GTC και δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι καλύτερος στην κατασκευή ολοκληρωμένων συστημάτων πολύ μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις από την Dell».

Η εταιρεία «έχει γίνει ένα πραγματικά σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος AI και δεν έχει λάβει ακόμη αρκετή αναγνώριση γι’ αυτό», δήλωσε ο Νταγκ Κλίντον, διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τόσο οι επιχειρήσεις PC όσο και οι επιχειρήσεις διακομιστών θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, και αυτό υποστηρίζει τόσο τη μετοχή όσο και τον πολλαπλασιαστή. Πραγματικά τη βλέπουμε τόσο ως ένα παιχνίδι ανάπτυξης όσο και ως ένα παιχνίδι αξίας, καθώς η ιστορία ανάπτυξης εξακολουθεί να υποτιμάται και ο πολλαπλασιαστής είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλα παιχνίδια τεχνητής νοημοσύνης».

Οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 134% φέτος και προέρχονται από ράλι έξι ημερών, το μεγαλύτερο σερί τους από τον Ιούλιο. Μεγάλο μέρος του κέρδους ήρθε στον απόηχο της προηγούμενης έκθεσης της Dell, η οποία έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί τη μαζική ζήτηση για τους διακομιστές της.

Γιατί βρίσκεται εκτός ραντάρ των επενδυτών

Ένας λόγος για τον οποίο η Dell μπορεί να βρίσκεται κάπως εκτός του ραντάρ των επενδυτών είναι ότι, παρόλο που η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια – γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερη από τη συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων του S&P 500 – δεν είναι μέλος του δείκτη μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Προηγουμένως δεν ήταν επιλέξιμη λόγω των πολλαπλών κατηγοριών μετοχών της, αλλά η S&P Dow Jones Indices κατήργησε πέρυσι έναν κανόνα που εμπόδιζε τη συμπερίληψη τέτοιων εταιρειών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Dell θα προστεθεί και θεωρούν την ένταξή της ως πιθανό καταλύτη για τη μετοχή. Η Super Micro Computer Inc., ένα άλλο παιχνίδι σε διακομιστές AI, προστέθηκε τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι κάτω από 50 δισ. δολάρια.

Ο S&P 500 αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Το να γίνει ένα συστατικό στοιχείο θα ανοίξει την Dell σε ένα νέο σύμπαν επενδυτών που χρησιμοποιούν τον S&P 500 ως σημείο αναφοράς, καθώς και σε ροές σε παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη.

«Η Dell παραμένει μια υποτιμημένη και υποβαθμισμένη μετοχή και με τους πιθανούς καταλύτες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της πιθανής ένταξης στον S&P», έγραψε ο αναλυτής της Bank of America Ουάμσι Μοχαν σε έκθεσή του στις 29 Μαΐου, στην οποία αύξησε τον στόχο τιμής του, αναφέροντας τον ευεργετικό αντίκτυπο από τους servers Τεχνητής Νοημοσύνης, την αποθήκευση υψηλής τεχνολογίας και τους υπολογιστές.

Ο υψηλότερος στόχος της BofA αντικατοπτρίζει το πώς οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τη μετοχή. Περισσότερο από το 80% των εταιρειών που παρακολουθεί το Bloomberg συνιστούν την αγορά των μετοχών και η Morgan Stanley την έχει ως κορυφαία επιλογή, χαρακτηρίζοντάς την ως την καλύτερη μετοχή για να παίξει με τη δυναμική των διακομιστών, την κάμψη της ζήτησης αποθήκευσης και τη βελτίωση της αγοράς των PC.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους

Ξεκίνησε το 2ο TBM της Άκτωρ σε στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό άξονα

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ