Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν αδύναμες, με τη χώρα να χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχαν οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, αλλά η ανάπτυξη παραμένει νωθρή και οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. «Η ανεργία αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σε διψήφιο ποσοστό μέχρι τα μέσα του αιώνα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος, αλλά οι μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων, προκειμένου να καταστεί πιο δυνατή. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι μη ρεαλιστικοί, κυρίως αναφορικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για αρκετές δεκαετίες.

Παράλληλα ζητά μείωση των υπαρχουσών συντάξεων και μεταφορά των κοινωνικών δαπανών για στήριξη των περισσότερο ευάλωτων ομάδων. «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια πρέπει να αλλάξουν», τόνισε η κυρία Βελκουλέσκου.

«Δεν συμβουλεύουμε την εφαρμογή περισσότερης λιτότητας. Συμβουλεύουμε ακριβώς το αντίθετο», προσέθεσε η κυρία Βελκουλέσκου.

Πάντως το ΔΝΤ στήριξε τον Μάιο τη συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων προκειμένου να εκταμιευθεί το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ, ενώ τότε είχε υποστηρίξει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να παράσχει και αυτό νέα οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Η κυρία Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται. «Αναμένουμε ότι θα συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», με σαφώς βασικότερη τη μείωση του χρέους αλλά και την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων.