Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αψήφησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ,, λέγοντας ότι θα προχωρήσουν σε μονομερείς περιορισμούς για να προστατεύσουν τις δικές τους αγορές.

Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα ουκρανικά προϊόντα που διακινούνται μέσω της Ανατολικής Ευρώπης προς τρίτες χώρες και ο αντίκτυπος της κίνησης της ΕΕ την Παρασκευή, στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να είναι περιορισμένος, σημειώνει το Bloomberg.

Για την κυβέρνηση της Πολωνίας, το κινήτρο πίσω από την απαγόρευση των ουκρανικών καλλιεργειών είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις αγροτικές περιοχές που παραπονέθηκαν για την πτώση των τιμών, ένα μήνα πριν από τις εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε κλίμα έντασης.

Η ΕΕ επέτρεψε να λήξει η απαγόρευση, η οποία ίσχυε επίσης για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπως είχε προγραμματιστεί την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι στρεβλώσεις της αγοράς που προκάλεσαν την αρχική απόφαση είχαν εξαφανιστεί.

Η Ουκρανία συμφώνησε να εισαγάγει νομικά μέτρα, όπως ένα σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών, εντός 30 ημερών για να αποφύγει τις υπερβάσεις των καλλιεργειών της στην Ευρώπη, ανέφερε η ΕΕ. Το μπλοκ δήλωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί την αγορά.

Ενώ η λήξη της απαγόρευσης μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου, είναι πιθανό να προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών γειτόνων της, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα παρατείνεται. Η Ουκρανία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα την Πολωνία – έναν από τους πιο πιστούς συμμάχους της από την έναρξη της εισβολής πριν από σχεδόν 19 μήνες – ότι η μονομερής απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων θα οδηγούσε σε καταγγελία της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Η απόφαση της ΕΕ είναι ένα γλυκόπικρο δώρο για εμάς», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι σε εκδήλωση προεκλογικής εκστρατείας στο Ελκ της βόρειας Πολωνίας. «Θα προτιμούσα να επεκτείνουν την απαγόρευση, αλλά δεν το έκαναν. Τώρα θα την επεκτείνουμε εμείς οι ίδιοι, παρά την έλλειψη της συμφωνίας τους».

Ο Μοραουιέτσκι, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις 15 Οκτωβρίου, πρόσθεσε: «Θα το κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον ενός Πολωνού αγρότη».

Οι αγρότες αποτελούν πηγή εκλογέων για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, το οποίο ενδέχεται να δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έχει συχνά αμφισβητήσει τις Βρυξέλλες για σειρά θεμάτων, από το κράτος δικαίου μέχρι τον μηχανισμό μετεγκατάστασης των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή από το μπλοκ.

 

«Είναι κρίσιμο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να λειτουργεί πλέον σε διμερές επίπεδο. Για τους γείτονές μας να στηρίζουν την Ουκρανία σε περιόδους πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι  σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter. «Σε περίπτωση που οι αποφάσεις τους παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ, η Ουκρανία θα απαντήσει με πολιτισμένο τρόπο».

Η Σλοβακία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη μέλη για την εξεύρεση πανευρωπαϊκής λύσης που θα της επιτρέψει να άρει την απαγόρευσή της. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Μπρατισλάβα δέχεται πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Φίκο έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει καταψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία κινήθηκε επίσης γρήγορα για να επιβάλει εκ νέου και να διευρύνει τους περιορισμούς στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στην Ουκρανία να πουλάει 24 προϊόντα στη γείτονα, μεταξύ των οποίων κρασί, βόειο κρέας, καλαμπόκι, ηλιόσπορο και κριθάρι. Οι προηγούμενοι περιορισμοί ίσχυαν μόνο για τέσσερα προϊόντα.

Η περιορισμένη απαγόρευση της ΕΕ θεσπίστηκε μετά την επιβολή περιορισμών στα ουκρανικά προϊόντα από πέντε ανατολικά κράτη της ΕΕ νωρίτερα φέτος. Οι αγρότες παραπονέθηκαν ότι η υπερπροσφορά που προκλήθηκε από τη διαθεσιμότητα των ουκρανικών προμηθειών μείωνε τις τοπικές τιμές.

Η αποχώρηση της Ρωσίας τον Ιούλιο από τη συμφωνία που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δημιούργησε πρόσθετη πίεση. Η γεωργία αποτελεί ζωτικό στοιχείο της οικονομίας της Ουκρανίας και οι αγρότες της επιδιώκουν τώρα να ξεκαθαρίσουν τις σοδειές τους. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών καλλιεργειών της Ουκρανίας αποστέλλεται επί του παρόντος μέσω του Δούναβη, ενώ βασίζεται επίσης σε σιδηροδρομικές και φορτηγές διαδρομές προς την ΕΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι όλες οι χώρες εργάζονται με πνεύμα συμβιβασμού, συμμετέχουν εποικοδομητικά και βρίσκουμε μια λύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους στην Ισπανία το βράδυ της Παρασκευής. «Το καλύτερο φυσικά θα είναι τα κράτη μέλη να απέχουν από μονομερή μέτρα και να εργαστούν σύμφωνα με τις γραμμές αυτής της συμφωνίας».

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 4+1 λόγοι για τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου – Η αντίδραση και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Σε δημοπρασία η «Femme à la montre» του Πικάσο: Πόσο αναμένεται να πωληθεί

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούν τις «πληγές» τους (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ