Οι πωλήσεις κατοικιών στο Μανχάταν άγγιξαν επίπεδα – ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους καταγράφηκε μεγάλη άνθηση στη συγκεκριμένη αγορά του Μανχάταν η οποία είχε χτυπηθεί σφοδρά έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας.

Οι κλειστές αγορές συνεταιρισμών και διαμερισμάτων ανήλθαν συνολικά σε 3.559 συνολικά σε 3.559 το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί στο Μανχάταν τα τελευταία 30 χρόνια. Η μέση τιμή όλων των διαμερισμάτων που πουλήθηκαν αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε έτσι, στα 1,17 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις κατοικιών σημειώνουν ραγδαία άνοδο καθώς οι εμβολιασμοί, η επαναλειτουργία καταστημάτων και εστίασης έλκουν τους Νεοϋορκέζους πίσω στην πόλη έπειτα από μία μακρά περίοδο κατά την οποία αρκετοί πολίτες είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την πολυσύχναστη πόλη για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στα προάστια εξαιτίας της πανδημίας.

«Για τα επόμενα τρίμηνα, οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν πάνω από τον μέσο όρο και αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αποθέματος», δήλωσε ο Τζόναθαν Μίλερ, πρόεδρος της Miller Samuel. «Ένα από τα πράγματα που διαφοροποίησε την αγορά του Μανχάταν από την υπόλοιπη χώρα ήταν ότι η πόλη επέστρεψε στην κανονικότητα ήδη από τις αρχές του 2021», συμπληρώνει.

Συνολικά, 6.207 κατοικίες τέθηκαν προς πώληση στο Μανχάταν στα τέλη Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μείωση κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση τα τελευταία επτά χρόνια. Με την αύξηση του ανταγωνισμού, οι τιμές έφτασαν στα ύψη.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2022 θα είναι άλλη μια εξίσου καλή χρονιά», υποστηρίζει η Μπες Φρίντμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της χρηματιστηριακής Brown Harris Stevens, η οποία δημοσίευσε τη δική της έκθεση για τις πωλήσεις κατοικιών στο Μανχάταν την Τρίτη.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο ξένος αγοραστής επέστρεψε, τα μπόνους της Wall Street είναι απίστευτα και επιπλέον, έχουμε έναν νέο δήμαρχο, όλα πηγαίνουν καλά», είπε. «Οι τιμές ωστόσο, την περίοδο αυτή, έχουν αυξηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς κυρίως, διότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανεβαίνουν, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα», καταλήγει.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Eπιμένουν τα CDC στην πενθήμερη καραντίνα για όσους έχουν βρεθεί θετικοί 

Γεωργιάδης για το πλαφόν στα τεστ: Παραμένει η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος (vid)

Αναλυτές για χρυσό: Θα τεστάρει νέα υψηλά – Πιθανόν και στα $2.100 φέτος