Τα μηνύματα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,  αποτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, την επομένη της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ, τα οποία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες των αναλυτών για την πρώτη νομισματική χαλάρωση άνοιξη ή καλοκαίρι.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Λετονίας βλέπουν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική για την πορεία της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για πληθωρισμό και μισθούς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό «βλέπει» μείωση επιτοκίων στις συνεδριάσεις του Απριλίου ή του Ιουνίου, καθώς υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση για την πραγματοποίηση μιας κίνησης σύντομα.

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων την άνοιξη», δήλωσε στην τηλεόραση BFM Business την Παρασκευή. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου».

Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, τις 6 Ιουνίου και τις 18 Ιουλίου. Μετά από αυτό δεν θα συνεδριάσει ξανά μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Βιλερουά μίλησε αφού η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ακόμη «αρκετά σίγουροι» για την πορεία των τιμών ώστε να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Παρόλα αυτά, ανέφερε επίσης ότι μπορεί να είναι δυνατόν να αρχίσει η χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει «πολύ περισσότερα» από τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται πριν λάβει αποφάσεις.

«Έχουμε πλέον όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% από τώρα έως το επόμενο έτος», δήλωσε ο Βιλερουά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος τραπεζίτης είχε επιδείξει έναν ήπιο τόνο, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να περιμένει πολύ καιρό πριν μειώσει τα επιτόκια, ώστε να είναι σε θέση να κινηθεί σταδιακά και να αποφύγει την υπερβολική προσαρμογή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Πρέπει να αποφύγουμε δύο παγίδες», δήλωσε ο Βιλερουά την Παρασκευή. «Υπάρχει ευρεία συναίνεση για μείωση των επιτοκίων σύντομα».

Κάζακς: Η ΕΚΤ δεν θα μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση

Η ΕΚΤ δεν θα μειώνει απαραιτήτως τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή της μόλις αρχίσουν οι περικοπές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτιν Κάζακς.

Η νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει παύσεις στην πορεία, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας στο Bloomberg από τη Ρίγα. Αν και δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη επιστροφή σε κάποια μορφή προθεσμιακής καθοδήγησης, είπε ότι δεν είναι κατάλληλη τώρα λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

«Η πρώτη περικοπή θα είναι σημαντική, διότι αυτό θα δείξει ότι έχουμε αλλάξει την πορεία», δήλωσε ο Κάζακς. «Αλλά κατά την άποψή μου, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι ή υποχρεωμένοι να κόβουμε σε κάθε συνεδρίαση».

«Η προαιρετικότητα υπάρχει πάντα», πρόσθεσε. «Δεν βάζουμε τίποτα στον αυτόματο πιλότο».

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται μετά τα μηνύματα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο. Αυτό θα επιτρέψει στους αξιωματούχους να χωνέψουν μια σειρά από επερχόμενα στοιχεία για τους μισθούς – την κύρια εστίασή τους στον πληθωρισμό επί του παρόντος – ακόμη και όταν οι αναθεωρημένες προβλέψεις τοποθετούν την αύξηση των τιμών στο στόχο του 2% το 2025, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η αύξηση των μισθών φαίνεται να υποχωρεί κάπως», δήλωσε ο Κάζακς. «Βλέπουμε ότι ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση».

Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει «να παραμείνουν υπομονετικοί και προσεκτικοί» και ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ μια στιγμή τέλειας πληροφόρησης».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας αξιολογούν ομοίως πότε είναι ασφαλές να αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους, με τις νομισματικές αρχές να είναι επιφυλακτικές ως προς το ενδεχόμενο να προτρέξουν και να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ανακάμψει.
Σταθερές οι απόψεις της αγοράς

Τα μηνύματα της Λαγκάρντ ελάχιστα άλλαξαν την άποψη της αγοράς σχετικά με τον ρυθμό και την κλίμακα της χαλάρωσης φέτος. Μια αρχική, κατά ένα τέταρτο της μονάδας μείωση του επιτοκίου καταθέσεων – επί του παρόντος 4% – παραμένει τιμολογημένη για τον Ιούνιο, ενώ άλλες τρεις αναμένονται μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι έχουν από καιρό υποδείξει ότι οι κίνδυνοι από την πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων είναι μεγαλύτεροι από τη διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Κάζακς βλέπει μια πιο διαφοροποιημένη συζήτηση.

«Αυτοί οι κίνδυνοι του πολύ νωρίς και του πολύ αργά, θα έλεγα ότι εξισορροπούνται όλο και περισσότερο», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι ο πήχης για την καθυστέρηση οποιασδήποτε μείωσης πέραν του Ιουνίου είναι πλέον υψηλότερος, σύμφωνα με τον Krishna Guha, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών στην Evercore.

Επιπλέον, «μόλις η ΕΚΤ ξεκινήσει, πιθανότατα θα καταλήξει να μειώνει σε πιο συνεχή και εκτεταμένη βάση από ό,τι προεξοφλείται σήμερα στις αγορές», είπε.

Ο Κάζακς δήλωσε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχήματα των επενδυτών για το 2024 έχουν γίνει πιο συνεπή με τις προοπτικές της ΕΚΤ, αν και σταμάτησε να συμφωνεί με τις περίπου 100 μονάδες βάσης χαλάρωσης που έχουν πλέον τιμολογηθεί για φέτος.

«Θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», είπε.

Διαβάστε ακόμη 

Κωτσόβολος: Στο πρώτο μισό του Απριλίου θα περάσει στη ΔΕΗ

Αλίκη Παληού: Καθαρά 69,4 εκατ. δολάρια για την Performance Shipping το 2023

Οι χαμηλές τιμές των μεταχειρισμένων EV αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε buy back (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ