Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να βεβαιωθεί για τους μισθούς προκειμένου να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ.

Υπάρχει μια «αξιόπιστη προοπτική» για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2025, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ολλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NPO1 την Κυριακή 28/1.

«Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον βραδύτερο πληθωρισμό», δήλωσε ο Κνοτ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο «γερακίστικους διαμορφωτές των επιτοκίων, στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof. «Όταν αυτό το κομμάτι του παζλ μπει στη θέση του, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε λίγο το επιτόκιο».

Τα σχόλιά του συνάδουν με εκείνα ορισμένων συναδέλφων του -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν- οι οποίοι έχουν προτείνει ότι η ΕΚΤ χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών προκειμένου να είναι σε θέση να μειώσει το κόστος δανεισμού. Καθώς τα στοιχεία αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Απριλίου, αυτό θα καθιστούσε τον Ιούνιο τον πιο πιθανό χρόνο για ένα πρώτο βήμα, γράφει το Bloomberg.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα. Ενθαρρυνόμενοι από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απέρριψε λιγότερο έντονα από ό,τι αναμενόταν τα στοιχήματα για μείωση ήδη από την άνοιξη, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για τον Απρίλιο μετά την απόφαση της Πέμπτης για το επιτόκιο.

Το ταχύτερο χρονοδιάγραμμα πήρε επίσης πρόσθετα πυρομαχικά αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις.

«Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη σταθερότητα των τιμών μόνο εάν η αύξηση των μισθών επιστρέψει σε ρυθμό περίπου 2,5% – η τελευταία αύξηση των μισθών στην Ευρώπη είναι στο 5%», δήλωσε ο Κνοτ. «Αυτή η τροχιά δεν θα εμφανιστεί από τη μία μέρα στην άλλη», είπε.

Θα υπάρξουν «μερικά χρόνια κατά τα οποία πιστεύουμε ότι η αύξηση των μισθών θα είναι υψηλότερη από τον πληθωρισμό, επιτρέποντας την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Ωστόσο, αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, καθώς «υπάρχει ακόμη χώρος στα περιθώρια κέρδους για να πληρωθούν αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί χωρίς έναν δραστικό δεύτερο γύρο για αυξήσεις τιμών», είπε. «Αλλά είναι ένας στενός δρόμος».

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς

Lockheed Martin: Η παγκόσμια ζήτηση για όπλα φέρνει αυξημένες πωλήσεις το 2024 (tweet)

Τουρισμός: Αυτή είναι η νέα τάση για τα ταξίδια του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ