Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικύρωσε το νομοσχέδιο Inflation Reduction Act, το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ενισχύει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Φέτος, όμως, ο πλανήτης συνεχίζει και βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστροφικές πυρκαγιές, θανατηφόρα κύματα καύσωνα, ακραία καιρικά φαινόμενα και τον συνεχιζόμενο πολεμο στην Ουκρανία, φαινόμενα τα οποία αποσταθεροποιούν την επισιτιστική ασφάλεια και τις ενεργειακές αγορές.

Ιδού πέντε γραφήματα-κλειδιά τα οποία συνέθεσε το Bloomberg για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων:

Εκπομπές αερίων

Ένα χρόνο μετά από το νομοσχέδιο-ορόσημο το οποίο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στο 32%-51% υπό των επιπέδων του 2005 μέχρι το 2035, οι ΗΠΑ αναμένεται πως θα επιτύχουν μείωση της τάξης του 29%-42%, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις αλλά δεν είναι αρκετό για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό ασκεί πιέσεις τόσο στις τοπικές κυβερνήσεις όσο και στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Κλίμα

Ο Ιούλιος αποτέλεσε τον θερμότερο μήνα στα παγκόσμια καταγεγραμμένα ιστορικά, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ, τέσσερις πολιτείες, δη η Αριζόνα, η Φλόριντα, το Μέιν και το Νέο Μεξικό κατέγραψαν νέα υψηλά ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με την NOAA.

Δεδομένου του συνεχιζόμενου καύσωνα, τόσο τα σιτηρά όσο και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της χώρας θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπάιντεν, οι υψηλές θερμοκρασίες κοστίζουν $100 δισεκατομμύρια στη χώρα ετησίως.

Γεωργία

Ο συνδυασμός της πρόσφατης απόφασης της ινδικής κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στην εξαγωγή ρυζιού και του φαινομένου Ελ Νίνιο, έχει αυξήσει τις τιμές των σιτηρών σε νέα υψηλά. Το ταϊλανδέζικο ρύζι κατέγραψε αύξηση στα $648/τόνο την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας και πάλι το «φάντασμα» της επισιτιστικής κρίσης στην Ασία και την Αφρική στο προσκήνιο. 

Δεδομένης της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης, το ράλι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Πετρέλαιο

Η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, αντισταθμίζοντας μερικώς την πίεση την οποία ασκούσε η μειωμένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Παρά την κλιματική αλλαγή, η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με την παγκόσμια κατανάλωση να κυμαίνεται στα 103 εκατ./ημέρα κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών στο εγγύς μέλλον.

Φυσικό αέριο

Οι επενδυτές προσηλώνονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μονάδες της Αυστραλίας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το 10% της παγκόσμιας αγοράς LNG.

Αν και η Ευρώπη δεν εισάγει μεγάλο ποσοστό υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αυστραλία, η μείωση των διαθέσιμων εισαγωγών των ασιατικών χωρών πρόκειται να δημιουργήσει αυξημένο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

 

Διαβάστε ακόμη

Προθεσμιακές: Αργή η μετάβαση από τις «παραδοσιακές» καταθέσεις – Οι αποδόσεις και τα κέρδη των τραπεζών

Χαμηλό διμήνου για το Bitcoin – Ο ρόλος που έπαιξαν τα πρακτικά της Fed

Έρευνα: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών στα super market

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ