Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπως η BASF SE και η Yara International ASA έχουν καταφέρει -μέχρι τώρα- να μετακυλίσουν τα ενεργειακά κόστη στους καταναλωτές, προστατεύοντας τους ισολογισμούς τους. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: για πόσο ακόμα;

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο κατά πόσο στιβαρή θα παραμείνει η κατανάλωση κατά τη διάρκεια του πληθωριστικού σοκ αυτού», ανέφερε ο Peter Clark, αναλυτής της Societe Generale SA, προσθέτοντας πως «η μείωση των πωλήσεων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα τιμολόγησης των προϊόντων των βιομηχανιών αυτών, όσο και τα έσοδά τους μέσα στο 2022».

Οι τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου παραμένουν ευμετάβλητες, ενώ ο κρύος χειμώνας ο οποίος αναμένεται να τις επηρεάσει περαιτέρω, πλησιάζει. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη μέχρι πρότινος πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία, λόγω των «φουσκωμένων» λογαριασμών τόσο των εταιρειών όσο και των νοικοκυριών και της άκρατης πληθωριστικής αύξησης.

Yara International

Η νορβηγική Yara, παραγωγός χημικών ουσιών για την παραγωγή λιπάσματος, έχει μειώσει την παραγωγή αμμωνίας στις ευρωπαϊκές της μονάδες κατά 40% λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ήδη αρκετοί πελάτες της έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους. Ένας νορβηγικός αγροτικός συνεταιρισμός έχει ήδη σταματήσει να πουλά λίπασμα στα μέλη του λόγω του αυξημένου κόστους.

ΒASF και Saint-Gobain

Όπως και η Yara, έτσι και η μεγαλύτερη παραγωγός χημικών της Ευρώπης, η BASF, έχει μειώσει την παραγωγή αμμωνίας. Η μονάδα στο Ludwigshafen χρησιμοποιεί 6 τεραβατώρες ηλεκτρικού ετησίως, ενέργεια ισάξια με 3,5 εκατομμύρια αργού. Τα καλά νέα για την BASF είναι πως οι άλλες παραγωγικές μονάδες της, δη πετροχημικών και πολυαμιδίων, βγαίνουν κερδισμένες από την αύξηση των τιμών των χημικών προϊόντων. 

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι κάτι το αρνητικό αλλά θα πρέπει να τις προσεγγίσουμε συνολικά», ανέφερε ο David Varga, αναλυτής της Bankhaus Metzler, προσθέτοντας πως «γενικά, η επένδυση στη BASF σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, αποτελεί καλή επιλογή».

Αντίστοιχα, η Saint-Gobain αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 1,1 δισ ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η γαλλική παραγωγός κατασκευαστικών υλικών θα αυξήσει τις τιμές του γύψου και των υλικών μόνωσης και κατασκευής στέγης.

Πάντως, αν και κολοσσοί όπως η BASF θα προστατευτούν από την ενεργειακή κρίση, οι μικρότερες, συχνά οικογενειακές βιομηχανίες, πρόκειται να δεχθούν τεράστιο πλήγμα.

Η Klippans Bruk AB, σουηδική κατασκευαστής χάρτου, θα απολύσει το 1/3 των 78 εργαζομένων της και θα μειώσει την παραγωγή, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και CEO, Olle Grundberg. Η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να μετακυλίσει το ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές της.

Διαβάστε ακόμα:

Ομόλογο Capital: Στα 801,3 εκατ. έφθασε η ζήτηση – Ρεκόρ υπερκάλυψης

Τουρκία: Ο Ερντογάν θυμήθηκε τις αποκρατικοποιήσεις και «σπάει» την Botas

Pinterest: Πρόταση για εξαγορά από την PayPal – Αύξηση 9% στη μετοχή της