Τον δρόμο για τις αποκρατικοποιήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες ενέργειας ανοίγει η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει να εστιάσει σε εταιρείες ενέργειας όπως η κρατική Botas, που δραστηριοποιείται στον χώρο του φυσικού αέριο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να διασπάσει τη Botas σε μικρότερα κομμάτια και να διαχωρίσει την εμπορία και τους αγωγούς ως ξεχωριστές επιχειρήσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να αντικατασταθεί ο αυστηρός κρατικός έλεγχος που ασκείται σε αυτές τις εταιρείες από μια εταιρική νοοτροπία που θα αποφέρει κέρδος.

Με βάση το νομοσχέδιο που είδε το Bloomberg, η εταιρεία με έδρα την Άγκυρα θα χωριστεί σε τρεις επιχειρήσεις: Για την εμπορία φυσικού αερίου της Botas, την υποδομή για το φυσικό αέριο και για τον αγωγό πετρελαίου.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οποιαδήποτε αρνητική διαφορά ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία της Botas και το παθητικό της θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών ως χρέος, που θα αποπληρωθεί μέσω μερισμάτων από τις ξεχωριστές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό αυτής της είδησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται εδώ και δεκαετίες για να σταματήσουν οι απώλειες στις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ θα ωφελήσουν και τις εταιρείες εκτός του ενεργειακού τομέα.

Όταν οι επιχειρήσεις γίνουν κερδοφόρες, θα μπορούν να ετοιμαστούν για ιδιωτικοποίηση ή δημόσια προσφορά, αντλώντας χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Στον ενεργειακό τομέα οι περισσότερες εταιρείες ανήκουν στο κρατικό ταμείο πλούτου, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής πετρελαϊκής Tpao, η οποία έχει στραφεί στην άντληση φυσικού αερίου από ένα τεράστιο οικόπεδο στη Μαύρη Θάλασσα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι τόσο η Botas, όσο και η Tpao αποτελούν εταιρείες – κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει και τις δύο σε ξένους ομίλους.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Teias για αρχική δημόσια προσφορά μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ έχει προχωρήσει στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της από το χαρτοφυλάκιο της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Euas, εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας αρχής ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα της Τουρκίας από τις αποκρατικοποιήσεις έχουν βουλιάξει σε χαμηλό 33 ετών, στα 22 εκατ. δολάρια το 2020, έναντι υψηλού 12,5 εκατ. δολαρίων το 2013.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές – Τι λέει για τράπεζες και οικονομία

Διώρυγα Gas: Τα επόμενα βήματα για το mega project της Motor Oil

Nord Stream 2: «Όχι» από την Αναλένα Μπέρμποκ στην άδεια λειτουργίας του αγωγού