Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Iberdrola SA συμφώνησε να αγοράσει την PNM Resources Inc. έναντι 4,3 δισ. δολ., πραγματοποιώντας δυναμικό «μπάσιμο» στην αμερικανική αγορά ενέργειας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η ισπανική εταιρεία εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιου γίγαντα σε μία βιομηχανία που βρίσκεται υπό μετασχηματισμό και ενώπιον μεγέθυνσης.

Η Iberdrola  θα πληρώσει 50,30 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για την όγδοη εταιρεία που αγοράζει η ισπανική εταιρεία από την αρχή της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αγόρασε την Infigen Energy στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο.

Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου Ιγκνάθιο Γκαλάν είναι να αναπτυχθεί η ισπανική εταιρεία και πέρα από την Ιβηρική χερσόνησο και να χτίσει μια επιχείρηση με παγκόσμια εμβέλεια σε ηλεκτρικά δίκτυα και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Galan ήταν από τους πρώτους στον συγκεκριμένο κλάδο που απαγκιστρώθηκε από τα εργοστάσια άνθρακα και προσανατολίστηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκμεταλλευόμενος την πτώση του κόστους των ανεμογεννητριών και τα κυβερνητικά κίνητρα για μείωση των εκπομπών.

Αυτό ξεκίνησε μια πληθώρα συμφωνιών για την αναμόρφωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, προσελκύοντας μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Royal Dutch Shell Plc και η Total SA, σ’ έναν κλάδο που κάποτε κυριαρχούσαν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η συμφωνία αντικατοπτρίζει επίσης την τάση για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια στις ΗΠΑ, με γνώμονα την οικονομική συγκυρία που ευνοεί τα αιολικά και ηλιακά πάρκα έναντι του άνθρακα – παρά την προσπάθεια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδυναμώσει τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Ο Galan επιδιώκει την είσοδο της Iberdrola στις αγορές των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών, ανοίγοντας δρόμους για την κατασκευή περισσότερων έργων πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Βλέπει την οικονομική ύφεση που προκαλείται από τον κορωνοϊό ως ευκαιρία για αύξηση των δαπανών, καταρτίζοντας επενδυτικό σχέδιο 10 δισ. ευρώ (11,9 δισ. δολ.).

Η συμφωνία απαιτεί έγκριση από τους μετόχους της PNM.