Τις θέσεις τους για την επόμενη συνεδρίασή τους αρχίζουν να σχηματοποιούν οι αρμόδιοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς η πρώτη μείωση τον Ιούνιο γίνεται όλο και πιο σίγουρη και ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το ερώτημα που θα πρέπει τελικά να διευθετήσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αν το επόμενο βήμα για νομισματική χαλάρωση θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιουλίου – ή αν θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη και αν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίσει κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο βήμα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Λίγοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει ευθέως την προτίμησή τους, ενώ άλλοι μπορεί να διαμορφώνουν τις απόψεις τους πιο έμμεσα, επιμένοντας ότι μια κίνηση αυτή την εβδομάδα παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Καμίλ Κοβάρ, οικονομολόγο της Moody’s Ratings.

«Πιστεύουμε ότι τα περιστέρια προετοιμάζουν τώρα το έδαφος για να πετύχουν την περικοπή του Ιουλίου», δήλωσε. «Τώρα προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι θα συμβιβαστούν και να πουν ότι τώρα ήρθε η ώρα είναι πραγματικά καιρός να μειώσουμε τα επιτόκια κανονικά».

Τι θα πράξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Το Bloomberg αναφέρεται ονομαστικά στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σχολιάζοντας ότι ήταν πιο σαφής στο ότι προτιμά να γίνουν δύο διαδοχικές μειώσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πιέρο Τσιπολόνε δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθούν τα επιτόκια «γρήγορα», παρά τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών, οι οποίες έχουν ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες.

Ο Εντουαρντ Σικλούνα της Μάλτας και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αποκλείσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα. Άλλοι, όπως ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, έχουν τονίσει ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι απαραίτητο για να μην πληγεί η αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.

Πάντως, κανένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν αναμένει ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα ληφθεί απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Προβλέπουν ευρέως ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία αναμένει παύση τον επόμενο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν επί του παρόντος πιθανότητα λίγο πάνω από 50% ενός δεύτερου βήματος μείωσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ πρέπει να προσανατολιστεί στη λήψη αποφάσεων όταν υπάρχουν νέες τριμηνιαίες προβλέψεις – υποδηλώνοντας ότι μπορεί να τίθεται υπέρ μιας δεύτερης μείωσης τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε στους επενδυτές ότι δεν θα πρέπει να συμπεράνουν ότι μετά από μια πρώτη μείωση, θα αποφασιστεί και μια δεύτερη.

Κι ο Βιλερουά είπε το ίδιο, αλλά πρόσθεσε κι ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε αυτή την επιλογή ανοιχτή».

Κλειδί στη συζήτηση θα είναι το πόσο γρήγορα θα συνεχίσει ο πληθωρισμός την καλή πορεία του προς τον στόχο του 2% -και ενδεχομένως κάτω από αυτόν. Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, και προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.

«Νομίζουμε ότι για την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα του πληθωρισμού θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πιθανότητα να κάνει back-to-back περικοπές» δήλωσε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δύο διαδοχικές κινήσεις δεν είναι απαραίτητο να να προεξοφλούν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του χρόνου και να αυξήσουν την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν περικοπές σε κάθε συνάντηση. Η διαμόρφωση των πρώτων μειώσεων ως μέρος της προσπάθειας να μειωθεί η επιβάρυνση της οικονομίας «θα ήταν απολύτως συνεπής με το να κινηθούμε ταχύτερα νωρίτερα, για να επιβραδύνουμε αργότερα», σύμφωνα με τον Μπαλμπόνι

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η συζήτηση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής φαίνεται να έχει μετακινηθεί από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, η οποία τώρα φαίνεται να είναι τελειωμένη υπόθεση για τον Ιούνιο, στο πόσες μειώσεις θα ακολουθήσουν φέτος».

Μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Μαρτίου, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αλλά αναμένει μια βουτιά κάτω από τον στόχο τον Αύγουστο, ένα σενάριο που η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη βλέπει μέχρι στιγμής μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα και η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Εάν παραμείνουν ελάχιστες οι ενδείξεις για μια βιώσιμη επιβράδυνση, οι αξιωματούχοι ίσως προτιμήσουν να παραμείνουν επιφυλακτικοί.

«Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τα οικονομικά δεδομένα για να αποφασίσει σχετικά με τον ρυθμό των περικοπών», δήλωσε η Αν Κατρίν Πέτερσεν, ανώτερη σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στο επενδυτικό ινστιτούτο της BlackRock. «Με την πάροδο του χρόνου, τα πραγματικά δεδομένα του υποκείμενου πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να γίνουν λιγότερο σημαντικά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η εμπιστοσύνη της στις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχει αυξηθεί».

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις -εκ των υστέρων- στα εκκαθαριστικά και πληρωμή με έως 24 δόσεις

Στη Βουλή η «κόντρα» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Τα έσοδα για το Δημόσιο και οι επόμενες κινήσεις

Νίκος Μπουφίδης (Bennett): Αγόρασε το ακίνητο της πρώην ELMEC από τη Folli Follie

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ