Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει μέσα σε έξι μήνες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να «αλλάζουν γραμμή πλεύσης τον Ιούλιο», σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25%, από το τρέχον επίπεδο του 2% σε τρία βήματα.

Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Ένα τέτοιο σενάριο, αν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια δραστική αλλαγή, την οποία ούτε καν οραματίζεται μέχρι στιγμή η ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, και ουδείς μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή υψηλότερα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός – που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη – θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμη

Deloitte: Έρχονται απολύσεις στις εταιρείες λιανικού εμπορίου το 2023

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Τι είναι τα mocktails; Και γιατί είναι η νέα μεγάλη τάση στα μπαρ;