Bloomberg

Έρευνα: Τα μεσαία καθίσματα στις αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού

  • newsroom


Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός των αεροσκαφών μειώνεται κατά το ήμισυ όταν οι μεσαίες θέσεις παραμένουν κενές κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί το κατά πόσο επικίνδυνο θεωρείται για τους πολίτες να ταξιδεύουν εν μέσω πανδημίας. 

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού στα αεροσκάφη, μειώνεται κατά το ήμισυ όταν οι μεσαίες θέσεις παραμένουν κενές κατά τη διάρκεια των πτήσεων – μια πρακτική ασφάλειας που ωστόσο έχουν εγκαταλείψει αρκετοί αερομεταφορείς το τελευταίο διάστημα.

Η Αμερικανική αεροπορική εταιρεία, Delta, για παράδειγμα αποφάσισε να σταματήσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής κυρίως λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για μια επικείμενη αναζωπύρωση της ταξιδιωτικής ζήτησης. Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ αυξάνονται καθημερινά με τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι τους.

Η εν λόγω απόφαση βασίστηκε στο γεγονός πως «σχεδόν το 65% των επιβατών της εταιρείας είχε ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19» σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Delta, Εντ Μπαστιάν, στις 31 Μαρτίου. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως ήταν «ασφαλές να καθίσει κανείς στη μεσαία θέση», αλλά η ίδια επέλεξε να διατηρήσει σε ισχύ την απαγόρευση για να εξαλείψει κάθε πιθανό άγχος των επιβατών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, εάν οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθήσουν να περιορίζουν τη μεταφορική τους ικανότητα στα αεροσκάφη τότε ο κίνδυνος να έρθει κάποιος επιβάτης σε επαφή με τον ιό μειώνεται από 23% ως 57% σε σύγκριση με τη μέγιστη χωρητικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τη διασπορά του ιού. «Στα αεροσκάφη μεγάλος αριθμός ατόμων βρίσκεται σε μικρή απόσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα – συνθήκες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών» αναγράφεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Οι αεροπορικές εταιρείες από την πλευρά τους καθησυχάζουν πως «δεκάδες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα πρωτόκολλα προστασίας που εφαρμόζονται μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού και σύμφωνα με τα ευρήματα ο κίνδυνος μετάδοσης εντός των αεροσκαφών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». 

Παρόλα αυτά, η γενική καθοδήγηση από τις περισσότερες κυβερνήσεις σχετικά με τα ταξίδια παραμένει η ίδια. Οι πολίτες δηλαδή να καθυστερήσουν τα ταξίδια έως ότου εμβολιαστούν πλήρως κυρίως διότι αυξάνεται η πιθανότητα είτε να μεταδώσουν τον ιό στους συμπολίτες τους είτε όμως να κολλήσουν και οι ίδιοι.

Κατά μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια πολίτες την ημέρα έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα – σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τους 700.000 πολίτες που ταξίδευαν κατά μέσο όρο στις αρχές Φεβρουαρίου. Συγκριτικά, περίπου 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ταξίδευαν ημερησίως στις αρχές Απριλίου του 2019.

Διαβάστε ακόμη: 

Εστίαση: «Πράσινο φως» για άνοιγμα από τις 3 Μαΐου – Αλλάζουν οι ώρες κυκλοφορίας (upd) 

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα δοθεί η προκαταβολή για τον Μάρτιο 

Μυλωνάς: Εγκρίθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC έναντι €454 εκατ.

Απόρρητο Απόρρητο