Στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης 14 Απριλίου, από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που αφορούν τις εργασιακές ομάδες που παίρνουν σειρά στα self test. Υπενθυμίζεται, ότι η αρχή με τα self test έγινε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής άρσης του lockdown και την ασφαλή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα.

Οι εργαζόμενοι στους παρακάτω κλάδους που θα κάνουν υποχρεωτικά self test:

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • εστίαση
  • μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • κομμωτήρια,
  • κέντρα αισθητικής
  • εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

Τονίζεται ότι τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα19 Απριλίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία διανομής των δωρεάν self test στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά, ώστε να διαφυλαχθεί ο περιορισμός της διασποράς στην κοινότητα. Ανακοινώσεις έκανε και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, διευκρινίζοντας τους τομείς του Δημοσίου, στους οποίους οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό self test για να εμφανιστούν στην εργασία τους.

«Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διενέργεια υποχρεωτικών self test και στους εργαζόμενους των ΚΕΠ, των ΟΤΑ (βοήθεια στο σπίτι και καθαριότητα), αλλά και σε δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμα των self test

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα, εννοείται πως ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα.

Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία. Επίσης, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Διαβάστε ακόμη:

Βαράγκης: Η D-Day για τη διάσωση… «δια χειρός Κυριάκου»

Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» που αφήνουν έξω δικαιούχους

Επιδόματα, συντάξεις, δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνονται – «Εορταστικός» Απρίλιος για χιλιάδες δικαιούχους