Ο πληθωρισμός επέστρεψε στη Ζώνη του Ευρώ τον Ιανουάριο καθώς αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας και τερματίστηκαν οι φοροελαφρύνσεις που στόχευαν στην τόνωση της γερμανικής κατανάλωσης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες.

Σε ευάλωτα προϊόντα όπως τα τρόφιμα και και η ενέργεια, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 1,4%, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα θα αξιολογηθούν θετικά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη κι αν η ώθηση βασίζεται περισσότερο τεχνικούς όρους και όχι στην πραγματική οικονομία.

Παρά την άνευ προηγουμένου νομισματική στήριξη εκ μέρους της ΕΚΤ που επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ιστορία της, οι προοπτικές παραμένουν σκοτεινές.

Το μπλοκ των 19 της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπο με διπλή ύφεση, καθώς αφενός η παραγωγή μειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο και αφετέρου τα αυστηρά lockdown σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο επηρεάζουν σημαντικά τη οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο διάστημα του 2021.

Τα στοιχεία του δείκτη PMI που γνωστοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη δείχνουν ότι οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιανουάριο.

Ο κατασκευαστικός κλάδος επιβραδύνεται εν μέσω υποτονικής ζήτησης και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με την πανδημία εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους παρέμεινε αρνητικός.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν απότομη άνοδο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ως απόρροια του τερματισμού της προσωρινής μείωσης των φόρων επί των πωλήσεων στις αρχές του έτους.

Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιανουάριο καθώς επίσης και τα πιο ακριβά τρόφιμα, δίνοντας ώθηση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

«Καμπανάκι» Σνάμπελ

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, πως μία προσωρινή αύξηση των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται ως τάση αύξησης του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση θα παραμείνει ασθενής τους επόμενους μήνες.

Η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο μόλις 1,4% κατά μέσο όρο το 2023, σε σύγκριση με τον στόχο για επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%, μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Προσοχή στα «τσουχτερά» πρόστιμα

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα