Με την απόσυρση του Facebook και του Instagram από την Ευρώπη απειλεί η Meta  εάν δεν της επιτραπεί να συνεχίσει να αποθηκεύει και να μεταφέρει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου τους κανονισμούς σχετικά με τη μεταφορά των δεδομένων, καθώς η προηγούμενη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τις ΗΠΑ (Privacy Shield) κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσίευσε την Πέμπτη, ο τεχνολογικός κολοσσός αναφέρει ότι εάν δεν συναφθούν νέες συμφωνίες για την αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Παρότι θεωρείται απίθανο να αποσύρει η μητρική του Facebook δύο από τα εμβληματικότερα προϊόντα της από μια από τις πιο προσοδοφόρες -για την ίδια- αγορές, η αναφορά της υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ιδιοκτησία των προσωπικών δεδομένων χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που εξετάζονται και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Bloomberg.

«Μόνο μια συμφωνία που είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και τη νομική ασφάλεια που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να διακόψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Το 2020 είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη διακίνηση του περιεχομένου του στην Αυστραλία, «απαντώντας» σε νομοσχέδιο της χώρας που προβλέπει την καταβολή χρέωσης από το Facebook στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η μετοχή της Meta σημείωσε πτώση 26% που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια  251,3 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. 

Διαβάστε ακόμα:

«Κόκκινος συναγερμός» για τους παραγωγούς ενέργειας από τα σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία

ΥΠΟΙΚ: Τριπλάσιος ο πληθωρισμός από πέρυσι – Άμεσα νέα μέτρα

Στο 40% λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά λόγω των κινητοποιήσεων