Σενάρια αντιμετώπισης πιθανής κρίσης στις προμήθειες φυσικού αερίου σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία και διακοπής της τροφοδοσίας από την Ρωσία εξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η γεωπολιτική αστάθεια που προκαλεί η ένταση στην περιοχή και η μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο αυξάνει τους κινδύνους και οδηγεί σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να μελετηθούν εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας, όπως είναι η δυνατότητα μετατροπής της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικά καύσιμα (diesel).

Η ΡΑΕ, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΗ και της Elpedison, σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τις δύο εταιρείες, για την κατάσταση των μονάδων τους αλλά και το χρόνο ανταπόκρισή τους (εάν παραστεί ανάγκη), να… γυρίσουν το διακόπτη για να παράγουν ρεύμα από πετρέλαιο. Οι μονάδες διπλής καύσης των τριών ομίλων είναι της Κομοτηνής και το Λαύριο 4 της ΔΕΗ ισχύος 1GW,  οι δύο μονάδες της Elpedison 800 ΜW και οι δύο μικρότερες μονάδες της ΗΡΩΝ συνολικής δυναμικότητας 120 MW.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, οι μονάδες της ΔΕΗ είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία με diesel, με κάποιες όμως ιδιαιτερότητες και περιορισμούς. Για παράδειγμα στελέχη της Επιχείρησης αναφέρουν στο «newmoney» ότι πιο εύκολη είναι η χρήση εναλλακτικού καυσίμου στην μονάδα του Λαυρίου κυρίως λόγω της δυνατότητας της τροφοδοσίας με καράβια. Τονίζουν όμως ότι σε περίπτωση αύξησης των αποθεμάτων απαιτείται χρόνος επαναπλήρωσης έως 10 ημέρες.

Σχετικά με την Κομοτηνή, δύο θέματα δυσχεραίνουν την τροφοδοσία: το ένα είναι η δυσκολία στην μεταφορά με φορτηγά βυτιοφόρα λόγω του αυξημένου αριθμού που απαιτείται και το άλλο είναι η γρήγορη υποβάθμιση της ποιότητας του πετρελαίου εάν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα. Προβλήματα υπάρχουν επίσης με εκπομπές οξειδίων του αζώτου και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε ότι αφορά την ετοιμότητα της Elpedison στελέχη της εταιρείας εξέφρασαν την άποψη ότι οι μονάδες μπορούν να ανταποκριθούν ωστόσο επισήμαναν ότι επειδή έχουν σχεδιαστεί για να καίνε φυσικό αέριο, η παρατεταμένη λειτουργία τους με πετρέλαιο θα απαιτούσε τακτική συντήρηση και καθάρισμα αλλά και προβλήματα σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών. Επιπλέον τόνισαν όπως και η ΔΕΗ, ότι επειδή η πλήρωση της δεξαμενής με καύσιμο γίνεται με φορτηγά, αυτό ενέχει κινδύνους στην ομαλή τροφοδοσία της δεξαμενής.

Κατά την σύσκεψη στην ΡΑΕ αναφέρθηκε και η κατάσταση που παρουσιάζουν οι λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες επίσης καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από τα στελέχη της ΔΕΗ ωστόσο εκφράστηκε η άποψη ότι η λιγνιτική παραγωγή λειτουργεί με υποτονικούς ρυθμούς καθώς η επιχείρηση έχει εισέλθει σε περίοδο απολιγνιτοποίησης, έχουν ήδη κλείσει δύο ορυχεία, και απαιτείται η κατά παρέκκλιση λειτουργία για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων. Όπως τόνισαν τόσο η εξόρυξη όσο και η αποθεματοποίηση ακολουθούν τους ρυθμούς απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η επαναφορά τους έχει μεγάλο κόστος.

Σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους στην αγορά, βρίσκεται αντίστοιχα ο ΔΕΣΦΑ καθώς οι υποδομές της Ρεβυθούσας μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλής λύση για την τροφοδοσία με LNG όπως και ο αγωγός TAP που μεταφέρει αζέρικο αέριο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times,  η ΕΕ αναζητά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως  μια πιθανή μεταναστευτική κρίση και απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η προτεραιότητα του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών.

Διαβάστε ακόμα:

Αποβλήθηκε η Folli Follie από τη δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

ΥΠΟΙΚ: Τριπλάσιος ο πληθωρισμός από πέρυσι – Άμεσα νέα μέτρα