Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της περαιτέρω εάν η τραπεζική κρίση παραμείνει περιορισμένη, σύμφωνα με συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, στη γερμανική εφημερίδα Zeit.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο μελετά η τράπεζα, η τραπεζική κρίση θα περιοριστεί, κάνοντας αναγκαίες τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», τόνισε ο Λέιν, προσθέτοντας πως «εάν το χρηματοοικονομικό στρες περιοριστεί, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής. Εάν, όμως, η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει να μελετήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας προσεκτικά».

Οι δηλώσεις του Λέιν αποτελούν μία νέα ένδειξη του σκεπτικού της ΕΚΤ όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που κλυδωνίζουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στερέωμα.

Σημειωτέον πως, η ΕΚΤ μπορεί, μεν, να αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν το μήνα, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της.

Δεδομένης της επιτυχούς, έως τώρα, καταπολέμησης της κρίσης, αρκετά «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν πως χρειάζεται, πλέον, περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, τόνισε πρόσφατα πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της παρά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν και υπογράμμισε πως οι αυξήσεις αυτές θα πρέπει να είναι μικρότερης κλίμακας.

Ο Λέιν, από την πλευρά του, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της καταπολέμησης του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας πως «εάν η χρηματοοικονομική αστάθεια συνεχίσει να ταλανίζει την οικονομία θα περιορίσει, αυτόματα, τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά δεδομένα της Ευρωζώνης τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στις 31 Μαρτίου ενδέχεται να υποδείξουν μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αν και ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να καταγράψει περαιτέρω άνοδο σε νέο υψηλό ρεκόρ. 

Ο Λέιν συμπλήρωσε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελβετία από κοντά, αλλά δεν πιστεύουμε πως θα έχουμε μετάδοση της κρίσης και στην Ευρωζώνη. Έχουμε τα εργαλεία και την ικανότητα να παρέχουμε ρευστότητα και να αποφύγουμε τα bank runs που δημιουργήθηκαν στις πρόσφατες τραπεζικές κρίσεις. Παράλληλα, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξάνονται σημαντικά, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια δεδομένης της αύξησης του κόστους διαβίωσης. Τέλος, τονίζουμε πως οι εταιρείες θα έχουν, σύντομα, περιορισμένη ικανότητα για περαιτέρω αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, λόγω της βελτιωμένης κατάστασης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και της μειωμένης ζήτησης».

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs για Ελλάδα: Δεν ανησυχεί για τις εκλογές, βλέπει επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα τον Απρίλιο (πίνακες)

Νέος «πονοκέφαλος» για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν