Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης παραμένει μειωμένη παρά την πτωτική πορεία των τιμών, δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης η οποία επηρεάζει την κατανάλωση αλλά και τη στροφή των καταναλωτών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ζήτηση για το φυσικό αέριο στην Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Βρετανία μειώθηκε κατά 9,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&P Global Commodity Insights. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλότερα, σε σχέση με τα περσινά, επίπεδα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούσε να εξοικονομήσει αέριο ενόψει του χειμώνα.

Αν και πρόκειται για τη μικρότερη μηνιαία μείωση φέτος, η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το γεγονός πως οι βιομηχανίες της Ευρώπης δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργήθηκε μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η βιομηχανική δραστηριότητα στη Γηραιά  Ήπειρο μειώνεται, ενώ υπάρχουν φόβοι πως μέρος της καταστροφής της ζήτησης ενδέχεται να αποδειχθεί μόνιμο.

Η S&P Global Commodity Insights ανέφερε πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν ορισμένους από τους δυναμικότερους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στον κλάδο των χημικών, η κατάρρευση της τιμής της αμμωνίας έχει δημιουργήσει αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό, ενώ η εποχιακή συντήρηση των διυλιστηρίων μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Μάιο.

Η μείωση της βιομηχανικής ζήτησης οφειλόταν, επίσης, και στην ύφεση η οποία έπληξε την «καρδιά» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, Γερμανία.

Οι κύριοι καταναλωτές φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για χημικές βιομηχανίες είτε για τη βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού, έχουν περιορίσει τη «δίψα» τους για τον υδρογονάνθρακα μετά από την περσινή κρίση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, στρέφονται και προς τις εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τα εργοστάσιά τους.

Σημειωτέον πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταφέρει να επιτύχουν τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ του Αυγούστου 2022 και του Μαρτίου του 2023, αν και αυτό οφειλόταν κατά πολύ στις αυξημένες τιμές και τον ηπιότερο από τον αναμενόμενο χειμώνα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Προσωπικός βοηθός: Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ

Γιατί η ρωσική ελίτ κοιτάζει τον Πούτιν «με μισό μάτι»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ