Στη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας και στις αίθουσες εξουσίας του Βερολίνου, η 11η Ιουλίου 2022 έχει σημειωθεί στα ημερολόγια με κόκκινο χρώμα εδώ και εβδομάδες.

Όταν ο κύριος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κλείσει για 10ήμερη συντήρηση τη Δευτέρα, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός σαν ευκαιρία για να διακόψει οριστικά τις ροές.

Αν η Μόσχα αποφασίσει ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα επανέλθει όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανότατα θα στραφεί σε έκτακτα μέτρα, όπως η διανομή με δελτίο και η διάσωση εταιρειών.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά και επιπτώσεις – ντόμινο σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Ανησυχούμε; Ναι, είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο Κρίστιαν Κούλμαν, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χημικού κολοσσού Evonik Industries AG. «Θα ήταν αφελές για οποιονδήποτε να μην ανησυχεί».

Δεδομένου ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία αφορά τουλάχιστον στο 1/3 των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και ότι υπάρχει έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητα ζημιάς στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις και την υποστήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να είναι πραγματική ευκαιρία για να την αφήσει το Κρεμλίνο να χαθεί.

Παρόλο που η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο, η κατάσταση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απλή, αλλά και κυνική. Η Ευρώπη χρειάζεται οπωσδήποτε να γεμίσει τις ενεργειακές αποθήκες για τη θέρμανση των σπιτιών και τη λειτουργία των εργοστασίων τον χειμώνα.

Επομένως, όσο πιο γρήγορα ενεργήσει η Μόσχα για να διαταράξει περαιτέρω την αγορά φυσικού αερίου, τόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο περισσότερος ο χρόνος που θα έχει για να καρπωθεί τα οφέλη.

«Η Ρωσία έχει μόνο όσες μάρκες χρειάζεται για να μπορεί να παίξει», είπε η Όλγα Χάκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα εργαλεία που της έχουν απομείνει».

Οι δεκαετίες που η Ρωσία λειτουργούσε ως σταθερός ενεργειακός εταίρος έχουν ακυρωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία ορατότητα σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας με την Gazprom έχουν κοπεί και οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο αποκαλούν τη χώρα «μαύρο κουτί».

Η χώρα των 80 εκατ. κατοίκων προετοιμάζεται σταδιακά για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Ο Όλαφ Σολτς έχει συγκρίνει την κατάσταση με την έκρηξη του πληθωρισμού στις δεκαετίες του 1960 και του 70, ενώ προειδοποίησε ότι αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιπτώσεων – ντόμινο, παρόμοιων με εκείνων από τη Lehman Brothers, ενώ πρόσφατα θύμισε με τη στάση του τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τότε ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε ορκιστεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων οι έλεγχοι της Εφορίας

«Point system» για την πιστοληπτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Βρετανία: Την επίσπευση της διαδικασίας για τη διαδοχή Τζόνσον εξετάζει η «Επιτροπή 1922»