Σε δύο ονόματα θα περιορίσει τους υποψηφίους μέχρι τις 20 Ιουλίου η Επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, η οποία καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς και θα επιτηρήσει την διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον, όπως δήλωσε σήμερα ένα από τα μέλη της.

Η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» θα ορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Πολλοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για τη διενέργεια της εκλογής του διαδόχου του με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να διαδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από ψηφοφορίες για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο, που θα πάνε στον τελικό γύρο -δηλαδή στην επιστολική ψήφο των μελών των Τόρις.

«Ξεκάθαρα αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα παραδεχτούν ότι είναι έτσι, είναι να αποκλείσουμε, από σχετικά πρώιμο στάδιο, ορισμένους από εκείνους που είναι σαφές ότι δεν θα εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη για να φτάσουν στους τελευταίους δύο γύρους», δήλωσε στο Times Radio ο ταμίας της «Επιτροπής 1922», Τζόφρι Κλίφτον-Μπράουν.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών από άλλους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτείται για να είναι κάποιος προτεινόμενος και αυξάνοντας το όριο των ψήφων που πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να περάσουν στον επόμενο γύρο.

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια διαδικασία, ώστε πράγματι να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι να κλείσει το κοινοβούλιο στις 20 Ιουλίου. Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό», κατέληξε.

Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπεν Γουάλας

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες ο 52χρονος Γουάλας ξεπέρασε σε δημοτικότητα την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και έγινε το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, χάρη στους χειρισμούς του στην ουκρανική κρίση.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα», έγραψε.

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να διαδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν υποψηφιότητα. Ο Γουάλας δεν έχει αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Γιατί «ποντάρουν» στο θετικό σενάριο για την πορεία των NPEs – Τα δεδομένα και τα… καμπανάκια

Reuters: Αφιέρωμα στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα το 2022 (pic)

Πάλι εκτός η Ελλάδα από επένδυση μαμούθ που κάνει αυτοκινητοβιομηχανία