Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να βρει την απαραίτητη πολιτική στήριξη από τους εταίρους του, προκειμένου να μην τεθεί σε τροχιά το bail-in για τις ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με κορυφαίους αναλυτές του Fitch.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική στήριξη ώστε να δοθούν κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες», εκτίμησαν οι Francesca Vasciminno και Cynthia Chan, στελέχη του οίκου.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε., προκειμένου ένα κράτος να «ρίξει» χρήματα σε μία προβληματική τράπεζα, πρώτα θα πρέπει να έχουν αναλάβει το βάρος της διάσωσής της οι μέτοχοι και επονομαζόμενοι junior πιστωτές. Εάν δεν ισχύσει αυτό, τότε τα χρήματα που θα δοθούν θα θεωρηθούν ως «κρατική βοήθεια» κάτι που απαγορεύεται.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο bail-in, με δεδομένες και τις πολιτικές πιέσεις στα τέλη του 2015 όταν αναγκάστηκε να επιβάλει ζημίες στους επενδυτές. Οι επενδυτές έχουν στην κατοχή τους το 1/3 των υφιστάμενων χρεών των ιταλικών τραπεζών και ένα bail-in θα διαταράξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καθετών», συμπληρώνουν τα δύο στελέχη της Fitch.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους φέτος, ενώ δέχθηκαν σφυροκόπημα πωλήσεων μετά το Brexit, ενώ είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ.

Ήδη ο κ. Ρέντσι βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, η οποία τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να υπακούν στους υφιστάμενους κανόνες.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Κομισιόν ορίζει ως ανώτατο όριο στήριξης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια τα 150 δισ. ευρώ.