O ιδρυτής της Amazon.com Τζεφ Μπέζος έχει τη δυνατότητα να πάει στο διάστημα. Το ίδιο και ο Ελον Μασκ.

Παρόλα αυτά, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη “μας άφησαν πίσω στη Γη” εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αξίζουν $8,4 τρισ, μετά από αύξηση των περιουσιών τους κατά 40% από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, οι πιο κερδοφόρες, τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν πολλές από αυτές τις αμήθυτες περιουσίες, απολαμβάνουν μικρότερη φορολογία από τους υπαλλήλους των σούπερ-μάρκετ, ενώ οι ιδρυτές τους χρησιμοποιούν “παραθυράκια” στη φορολογία που αφήνουν “αλώβητους” αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τώρα, ένα γκρουπ το οποίο έχει τη δύναμη και την ικανότητα να σταματήσει την αδικία αυτή, αναμένεται να δράσει. Οι ηγέτες των G7 συναντώνται στην Κορνουάλη το σαββατοκύριακο, όπου πρόκειται να προτείνουν πλάνο δράσης για την καταπολέμηση αυτών των φοροαποφυγών. 

Η συμφωνία αυτή θα δώσει και έναυσμα στα πλάνα του Μπάιντεν για την αύξηση της φορολογίας των κολοσσών στη χώρα του και των κληρονόμων τους. 

Οι προτάσεις είναι μέρος ενός παγκόσμιο πλάνου στοχοποίησης των super-rich, από το Μπουένος Άιρες, μέχρι τη Στοκχόλμη και τη Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν το πλάνο, πιστεύουν πως η νέα φορολογική πραγματικότητα θα είναι πιο διαχειρίσιμη από τις κοστοβόρες εναλλακτικές σε συγκεκριμένες χώρες. 

Tζεφ Μπέζος

Οι υποστηρικτές των αυξημένων φόρων αυτών αναφέρουν πως πρόκειται για αναγκαίο βήμα στην καταπολέμηση του λαϊκισμού και την υποστήριξη του καπιταλισμού.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο διοργανώνει την ετήσια συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας ανέφερε αυτό το μήνα πως «η φορολογία πρέπει να επανασχεδιαστεί έτσι ώστε να φορολογούνται δίκαια οι πολυεθνικές και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις».

Υπάρχουν, πάντως, ακόμη πολλοί που υποστηρίζουν τη χαμηλή φορολογία.

Συντηρητικοί οικονομολόγοι όπως ο Ντάγκλας Χολτς-Ικιν, υποστηρίζουν πως η αύξηση της φορολογίας θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία. Παρόλα αυτά, την άποψή του συμμερίζονται όλο και λιγότεροι, αφού γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαποφεύγουν.

Οι Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google και Microsoft απέφυγαν φόρους $100 δισ στις ΗΠΑ μεταξύ του 2010 και του 2018, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του think tank Fair Tax Mark. Πολλά από αυτά τα αφορολόγητα κέρδη μεταφέρθηκαν στις Βερμούδες, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. 

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics η Amazon πλήρωσε εταιρικό φόρο 11,8% το 2020. Το Facebook από την πλευρά του, πλήρωσε 12,2%. 

Ως εν μέρει τεχνολογική, εν μέρει εταιρεία λιανικής, η Amazon έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει πολλά, διαχρονικά “παραθυράκια” για φοροαποφυγή. Η εταιρεία απέφυγε ολοκληρωτικά τη φορολόγηση το 2017 και το 2018 λόγω της έξυπνης διαχείρισης του φορολογικού κώδικα. 

Οι ίδιοι οι ιδρυτές των τεχνολογικών εταιρειών αυτών πληρώνουν ακόμη λιγότερους φόρους από τις εταιρείες τους. Για παράδειγμα, ο Μπέζος αύξησε την περιουσία του κατά $77 δισ το 2020. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη νομοθεσία των  ΗΠΑ, η φορολόγηση των μετοχών γίνεται μόνο όταν πραγματοποιείται πώληση, κάτι που σήμαινε πως ο Μπέζος χρωστά ελάχιστα δισεκατομμύρια στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Για την διάλυση αυτού του “σικέ” συστήματος, ο Μπάιντεν έχει προτείνει την φορολόγηση κληρονομούμενων περιουσιακών στοιχείων τα οποία μέχρι τώρα αποφεύγουν τη φορολογία και την εξίσωση των δεδομένων έτσι ώστε οι μέτοχοι των εταιρειών και οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι να πληρώνουν το ίδιο.

Σε διεθνές επίπεδο η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά ένα μίνιμουμ παγκόσμιας φορολόγησης 15% των πιο επικερδών επιχειρήσεων του κόσμου αλλά και αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% του Τραμπ, σε 28%.

Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις όπως Facebook και Google μπορεί να κληθούν να πληρώσουν φόρους 28% των παγκόσμιων εσόδων τους, αυξημένο από 18% και 17% αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, η πρόταση του Μπάιντεν έχει ακόμη πολλά εμπόδια μπροστά της, ιδιαίτερα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Το επόμενο βήμα των συνομιλιών αυτών που είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μετά από παρέμβαση του ΟΟΣΑ και συμπεριλαμβάνουν περίπου 140 χώρες, είναι η επίτευξη συμφωνίας στο γκρουπ των G20. Οι ηγέτες των G20 θα συναντηθούν στη Βενετία τον Ιούλιο. 

Διαβάστε ακόμη: 

City Insurance: Οι Έλληνες πρωταγωνιστές και η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αυτός είναι ο βαθύπλουτος Αιγύπτιος που αγόρασε τη βίλα του Λάκη Γαβαλά

Ξανά προς πώληση με 6,95 εκατ. τα παλιά γραφεία τoυ ομίλου Αλλαμανή στον Κηφισό