Για τέταρτη φορά μειώνει φέτος το outlook της παραγωγής ενέργειας η γαλλική EDF (Electricite de France), καταφέρνοντας ένα νέο πλήγμα στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας που – ευτυχώς – μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί ήπια.

Ο πυρηνικός γίγαντας περιόρισε την πρόβλεψης του για το 2022, επικαλούμενος ελέγχους και επισκευές στους αντιδραστήρες του, ενώ και μια σειρά απεργιών των εργαζομένων μείωσαν τον περασμένο μήνα την παραγωγή.

Η κίνηση της EDF θέτει περαιτέρω περιορισμό στις ενεργειακές προμήθειες, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και των γειτονικών της χωρών, όπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί η πιο κοστοβόρα ενέργεια από ορυκτά καύσιμα για να καλυφθεί το κενό.

Η EDF τώρα αναμένει την παραγωγή μόλις 265 TWH από τα πυρηνικά της εργοστάσια φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για τουλάχιστον 280 τεραβατώρες, όπως ανακοίνωσε.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας επέκτεινε τις διακοπές λειτουργίας σε τέσσερις αντιδραστήρες που αναμένεται να επανέλθουν τις επόμενες εβδομάδες, με την επανεκκίνηση να προβλέπεται πλέον για τα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο λόγω επιθεωρήσεων και επισκευών που σχετίζονται με «διάβρωση (των αντιδραστήρων) λόγω καταπόνησης».

Τα τεχνικά προβλήματα που έβγαλαν εκτός τους αντιδραστήρες φέτος προκάλεσαν τρύπα στα οικονομικά της EDF και μετέτρεψαν τη Γαλλία από τυπικό εξαγωγέα ενέργειας στις γειτονικές της χώρες, εισαγωγέα, κάτι που έρχεται να δώσει μια επιπλέον ανοδική ώθηση στις τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η γαλλική ισχύς βασικού φορτίου για τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε έως και 24% την Παρασκευή.

Η συντήρηση των αντιδραστήρων έχει επίσης ανασταλεί από ένα κύμα απεργιών, με μέλη του συνδικάτου CGT να αποχωρούν τον περασμένο μήνα για να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της EDF για για την πυρηνική παραγωγή το 2023 και το 2024 παραμένουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

«Καλάθι νοικοκυριού»: Νέα αυτοψία Γεωργιάδη – «Το καλάθι ξεπούλησε, οι τιμές έπεσαν» (vid)

JP Morgan: Οι προβλέψεις και οι τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών για το γ’ τρίμηνο του έτους

O Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του: Αυτό είναι το πρώτο του memo στους… απολυμένους του Twitter