Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο μηνιαίο εμπορικό της έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών και τη χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους εν μέσω και των  πιο δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών.

Το έλλειμμα τον Μάιο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια), πρόκειται για έλλειμμα που τελευταία φορά κατέγραψε το 1991. Οι διασυνοριακές εξαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώνονται στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος στην Oxford Economics στη Φρανκφούρτη. «Πρέπει να εστιάσετε στις εισαγωγές, και ειδικά στις εξελίξεις των τιμών».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας προκαλούν τεράστια προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας.


Το κόστος για εισαγωγές σε υπηρεσίες και αγαθά όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η Cryptoqueen μπορεί να προκαλέσει «θύελλα» στο bitcoin

Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone): Η ψηφιοποίηση, κλειδί για την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (pic)

Λεονάρντο ντελ Βέκιο: Πώς μοίρασε την περιουσία του ο Ιταλός billionaire