Συστηματικά και με την ίδια ένταση συνεχίζει τις επενδύσεις της η Vodafone Ελλάδος, η οποία παρά τη διαρκώς αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, έκλεισε το οικονομικό έτος στο τέλος Μαρτίου έχοντας επιδείξει ευελιξία, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα. «Με πλήρη συναίσθηση ότι η αγοραστική συμπεριφορά και δύναμη των καταναλωτών έχει επηρεαστεί σημαντικά, καταφέραμε να διατηρήσουμε την εμπορική μας στρατηγική μέχρι τώρα σε μια κατεύθυνση που δεν επέφερε επιπτώσεις στα τιμολόγιά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Είναι ενδεικτικό ότι στο προηγούμενο οικονομικό έτος, που σημαδεύτηκε από την πανδημία, συμπαρασύροντας τον τουρισμό όσο και εν γένει τη λειτουργία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών μας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση, φτάνοντας τα 925 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυξήσαμε τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 3% και πετύχαμε σημαντική αύξηση της πελατειακής βάσης στην κινητή προσελκύοντας πάνω από 180.000 πελάτες».

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό σκέλος, και πριν ακόμα από το ξέσπασμα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, ήδη από το 2021 η εταιρεία μείωσε κατά 14% την κατανάλωση ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης σε σύγκριση με το 2018-2019 και επιπλέον 4% σε σχέση με την περίοδο 2019-2020. «Επιπλέον, καλύπτουμε το 100% των αναγκών μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο δίκτυο κορμού, σε όλα τα data centers, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής -όπου ελέγχουμε απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο- ενώ επενδύσαμε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό δίκτυο ηλεκτροφόρτισης που λειτουργεί στην Ελλάδα και σε νέο ηλεκτρικό στόλο».

Σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο CEO, «η εταιρεία όπως επενδύει με συνέπεια στη χώρα εδώ και 3 δεκαετίες, εξίσου με ένταση συνεχίζουμε και σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες και αναπάντεχες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να θυμίσω πως δεν σταματήσαμε ποτέ να στηρίζουμε τη χώρα, ούτε στις χειρότερες ημέρες της ελληνικής κρίσης. H Vodafone επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια 2 δισ. ευρώ σε ψηφιακές υποδομές, ενώ υπήρξαμε ο πρώτος πάροχος που επένδυσε στο FTTH σε κλίμακα.

Σήμερα, υλοποιούμε εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, ύψους €600 εκατ, επιταχύνοντας αποφασιστικά την κατασκευή δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το σπίτι με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα». Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η Vodafone θα διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο FTTH και FTTC που θα επιτρέπει σε 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες νέας γενιάς. Στο επενδυτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται και το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο έχει ήδη προσαιγιαλωθεί σε Κρήτη και Δωδεκάνησα (Κως, Ρόδος), γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να μεταφέρει, ήδη, μέρος της κίνησης των νησιών αυτών στον κύριο κορμό του Vodafone Green Network. Με το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου και έχοντας μια ομαλή εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας, οι εργασίες ξεκινούν και πάλι το φθινόπωρο με στόχο τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη) και την ολοκλήρωση του κόμβου, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης Κέρκυρας – Θεσπρωτίας, κατά το α’ τρίμηνο του 2023.

Στο μείζον ζήτημα για το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο κ. Μπρουμίδης εκτιμά ότι «η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα, με κύριο όχημα τα δίκτυα νέας γενιάς, είναι τα κατ’ εξοχήν όπλα στα χέρια των επιχειρήσεων προκειμένου να μεταβούν στη νέα ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Η Vodafone διαθέτει ευρύ φάσμα λύσεων υπό την ομπρέλα του Vodafone Business, στηρίζοντας πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, στο ψηφιακό τους ταξίδι.

Εχουμε δε μπροστά μας τη σπουδαία ευκαιρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, που για εμάς είναι αλληλένδετες, καθώς το “πράσινο“ τροφοδοτείται αποφασιστικά από το “ψηφιακό”. Υπό αυτό το πρίσμα η Vodafone προσεγγίζει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να διεκδικήσει το μερίδιό της από τα έργα ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, που περιμένουμε να δώσουν ώθηση ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καρδιά της ελληνικής οικονομίας.

Με το 5G να έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προσφέρουμε προηγμένες λύσεις Internet of Things, βοηθώντας ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο τους εταιρικούς τους στόλους με βέλτιστη κατανάλωση καυσίμων, να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την απόδοση και ορθή λειτουργία του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, να βελτιστοποιούν τις γραμμές παραγωγής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμπορικός Λιμένας Πειραιά μάς εμπιστεύτηκε για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού δικτύου (MPN) στην Ελλάδα, η ΔΕΗ για το μεγαλύτερο έργο SD WAN που έχει υλοποιηθεί και η Unilever Hellas για το μεγαλύτερο σύστημα Mobile Asset Tracking που έχει αναπτυχθεί στη χώρα».

Διαβάστε ακόμη:

«Βουλιάζει» η Σαντορίνη: +35% από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019 οι τουριστικές αφίξεις

Το Ελληνικό φέρνει πιο κοντά στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού την Lamda Development

Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group): Επιμονή στις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις των καιρών (pic)