Η Γερμανία θα καταβάλει 700 εκατομμύρια ευρώ (762 εκατομμύρια δολάρια) για να εξασφαλίσει την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών, αφού οι αξιωματούχοι κέρδισαν εξαίρεση από το πάγωμα των δαπανών της κυβέρνησης.

Η δέσμευση για ένα εργοστάσιο της Northvolt είναι η πρώτη που χορηγείται για ένα έργο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός ειδικού ταμείου για τη μετάβαση στο κλίμα, αφότου μια δικαστική απόφαση μπλόκαρε τη χρηματοδότηση αυτού του εκτός προϋπολογισμού οχήματος.

Η κίνηση ήταν επείγουσα, διότι διαφορετικά η συμφωνία κινδύνευε, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Περίπου 564 εκατ. ευρώ της επιδότησης θα παρασχεθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε διάφορα στάδια από το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν, το οποίο θα φιλοξενήσει την εγκατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας την Κυριακή.

Το πάγωμα του προϋπολογισμού επιβλήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μετατόπιση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ παλαιών ενισχύσεων του Covid-19 σε έργα προστασίας του κλίματος.

Όλες οι νέες υποχρεώσεις πληρωμών ανεστάλησαν, μπορούν να εγκριθούν έργα κατ’ εξαίρεση σε ατομική βάση. Επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού για τον τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου και οι αξιωματούχοι θέλουν τώρα να εργαστούν για την προώθηση και άλλων έργων που είχαν ήδη δρομολογηθεί.

«Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη Northvolt είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας σε μια βιομηχανία του μέλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είναι καλό που καταφέραμε να επιτύχουμε την εξαίρεση από το πάγωμα του προϋπολογισμού. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα».

Η Northvolt, με έδρα τη Στοκχόλμη, σχεδιάζει να παράγει κυψέλες μπαταριών για ηλεκτρονικά οχήματα στο εργοστάσιο στο Heide από το 2026. Η απαιτούμενη επένδυση ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη 

To point system θα επιλέξει τους επόμενους ελέγχους της εφορίας

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Επιτακτική η ανάγκη τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ταξί: Απεργούν οι οδηγοί από 4 έως 7 Δεκεμβρίου – Τι ισχύει για την Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ