Οι συντηρητικοί της Γερμανίας ανησυχούν ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να περιπλέξει την πορεία τους προς μια ηχηρή εκλογική νίκη επί του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Ακόμα και με ένα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, οι σύμβουλοι του Φρίντριχ Μερτς, του ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, βλέπουν με αγωνία την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου ως ένα γεγονός καμπής που θα μπορούσε να αλλάξει τον εκλογικό υπολογισμό προβάλλοντας τον Σολτς ως υπερασπιστή της δημοκρατίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Μερτς, ο οποίος παραμένει σε ολισθηρό δρόμο για να κερδίσει την αναμέτρηση της 23ης Φεβρουαρίου, είχε στόχο να βάλει το CDU στην επίθεση σε κομματική συνάντηση στο Αμβούργο το Σάββατο, εν μέσω γκρίνιας ότι απουσίαζε από δημόσιες εμφανίσεις. Ο Μερτς απέρριψε την επίπληξη του καγκελαρίου αυτή την εβδομάδα για τις αξιώσεις του Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τη διώρυγα του Παναμά λέγοντας ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι της χώρας δεν θα εντυπωσιαστούν που τους κουνά το δάχτυλο.
«Δεν κοιτάζω αυτή την ημερομηνίαμε φόβο», δήλωσε ο Μερτς για την 20ή Ιανουαρίου, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες ότι η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανατρέψει τη γερμανική πολιτική.
Καθώς όμως ο Τραμπ απειλεί να αναπροσαρμόσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων – επηρεάζοντας την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, την απειλή από τη Ρωσία και την αύξηση της υποστήριξης για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία – το στρατόπεδο του Σολτς στοιχηματίζει ότι η ανησυχία της κοινής γνώμης θα μπορούσε να αναζωογονήσει την τύχη του καγκελαρίου.
Ο Σολτς ενίσχυσε το Σάββατο την εικόνα του ως υπερασπιστή των δημοκρατικών αξιών απέναντι στη ρητορική των Αμερικανών. Σε κομματικό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου ανακηρύχθηκε επίσημα υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, ενίσχυσε την κριτική του στη νέα επεκτατική ρητορική του Τραμπ.
«Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα», είπε ο Σολτς υπό δυνατά χειροκροτήματα. «Καμία χώρα δεν είναι η αυλή μιας άλλης. Καμία μικρή χώρα δεν πρέπει να φοβάται τον μεγάλο της γείτονα. Αυτός είναι ο πυρήνας αυτού που αποκαλούμε δυτικές αξίες – οι αξίες μας».
Όπως και ο Μερτς, ο Σολτς και οι συνεργάτες του θεωρούν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ως μια πιθανή αλλαγή παιχνιδιού για την εκστρατεία. Ο Τραμπ έχει πολλούς τρόπους να ρίξει ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των εκλογών, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις του καγκελάριου και αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι που επιμένουν στη σταθερότητα σε δύσκολες γεωπολιτικές στιγμές έχουν προηγούμενο. Το 2002, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αψήφησε τη φθίνουσα υποστήριξη και εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος, βοηθούμενος από την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια των ΗΠΑ για εισβολή στο Ιράκ. Η Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε την απόφασή της να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στη νίκη του Τραμπ το 2016.
Ο ίδιος ο Σολτς επωφελήθηκε από μια καθυστερημένη μεταστροφή για να κερδίσει τις εκλογές του 2021, εν μέρει προβάλλοντας τον εαυτό του ως αξιόπιστο ηγέτη σε αντίθεση με δύο άλλους αντιδημοφιλείς υποψήφιους.
«Με τον Όλαφ Σολτς, στηρίζουμε έναν καγκελάριο που χαρακτηρίζεται από εμπειρία, σύνεση και αξιοπιστία», δήλωσε η Μανουέλα Σβέσιγκ, σύμμαχος του Σολτς στο SPD, στο συνέδριο του κόμματος. «Οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων: Τον Σολτς, τον γεφυροποιό, ή τον Μερτς, τον διχαστή».
Όμως φέτος, ταλαιπωρημένος από την κατάρρευση του αντιλαϊκού συνασπισμού του, ο Σολτς επωφελείται ελάχιστα από την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Τραμπ. Οι αντιπρόσωποι του CDU στο Αμβούργο δήλωσαν ότι ακόμη και αν παίζει ρόλο, είναι αμφίβολο αν μια εκστρατεία κατά του Τραμπ μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Ο Σολτς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Σρέντερ το 2002, δήλωσε ένας αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί.
Ενώ το μπλοκ του Μερτς διολίσθησε μια ποσοστιαία μονάδα στο 30%, το SPD κέρδισε μισή μονάδα στο 16%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Insa το Σάββατο. Το ακροδεξιό AfD σκαρφάλωσε μισή μονάδα στο 22%, το υψηλότερο επίπεδο του κόμματος εδώ και ένα χρόνο.
Άνοδος της Ακροδεξιάς
Τόσο τα μέλη του CDU όσο και του SPD εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την άνοδο του AfD, ιδίως μετά την επικεφαλής του κόμματος Άλις Βάιντελ, η οποία πραγματοποίησε την Πέμπτη μια πολυδιαφημισμένη συνομιλία με τον προσκείμενο στον Τραμπ δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ στην κοινωνική του πλατφόρμα X.
Η εκδήλωση, η οποία ανέδειξε την είσοδο του Μασκ στη γερμανική πολιτική και την υποστήριξη της ακροδεξιάς, έλαβε υπερβολική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και εκτόπισε το μήνυμα του CDU, δήλωσαν μέλη του κόμματος που βρίσκονται κοντά στον Μερτς υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το AfD πραγματοποίησε το Σάββατο το συνέδριό του για να χρίσει τη Βάιντελ υποψήφια για την καγκελαρία, κάτι που έγινε για πρώτη φορά για την ομάδα. Η συνεδρίαση, στην πόλη Riesa της ανατολικής Γερμανίας στη Σαξονία, ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, αφού περίπου 10.000 διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στον χώρο.
Όλα τα κόμματα έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με το AfD, το οποίο ζητά την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την απέλαση των μεταναστών.
Διαβάστε ακόμη
Αυτοκινητόδρομος Παμίρ: Ο ψηλότερος δρόμος στον κόσμο με την άγρια ομορφιά
«Πρεμιέρα» στις εκπτώσεις από Δευτέρα – Τζίρο άνω των €6 δισ. στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα