Ο Μπιλ Άκμαν και η σύζυγός του Νέρι Όξμαν  αγόρασαν το 5% του χρηματιστηρίου του Ισραήλ έναντι περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη επένδυση του δισεκατομμυριούχου του hedge-fund στη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η Tel Aviv Stock Exchange Ltd. ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση μεριδίου 18,5% σε ομάδα ξένων και τοπικών επενδυτών έναντι 242 εκατομμυρίων σέκελ (64 εκατ. δολάρια). Οι Eβραίος δισεκατομμυριούχος Άκμαν και η Ισραηλινή Όξμαν ήταν οι μόνοι που κατονομάστηκαν.

Προηγουμένως, ο ισραηλινό χρηματιστήριο ανακοίνωσε την τιμολόγηση μιας δευτερογενούς προσφοράς 17.156.677 μετοχών με τιμή 20,60 σέκελ (5,50 δολάρια) ανά μετοχή.

«Η συναλλαγή συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία, γεγονός που αντανακλά μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ όσο και στην ισραηλινή οικονομία γενικότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Jefferies Financial Group Inc. και η Leader Capital Markets έκαναν τον διακανονισμό της τη συμφωνίας.

Οι μετοχές ανήκαν προηγουμένως στις ισραηλινές τράπεζες Bank Hapoalim, Mizrahi Tefahot και First International Bank of Israel.

Ο Aκμαν έχει προσωπική καθαρή αξία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Έχει ταχθεί κατά της ενίσχυσης του αντισημιτισμού από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με επίθεση στη Γάζα.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί στο ταμείο του χρηματιστηρίου για επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία. Η πώληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από περίπου ένα μήνα μεταξύ των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, η οποία περιλαμβάνει τη διανομή ειδικού μερίσματος.

Ο Ιττάι Μπεν Ζέεβ, ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου, έδωσε εντολή για την πώληση των μετοχών των τραπεζών, επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων σύμφωνα με τους νόμους περί κινητών αξιών λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των συμμετοχών τους.

 

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο Χατζηδάκη για βιώσιμες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Πώς η ΔΕΗ θα πιάσει το «όνειρο» για €2,3 δισ. λειτουργικά κέρδη το 2026

Οι 4+1 στρατηγικές προτεραιότητες του Υπερταμείου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ