«Ψευδείς», δηλαδή… ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις θα μπορεί να εντοπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιων Εσοδων (ΑΑΔΕ) μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Μαζί με τα «ρομποτάκια» και τους αλγορίθμους, η εφορία θα αξιοποιεί και το Data Mining, ένα νέο μέσο «εξόρυξης» χρήσιμων στοιχείων από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται για τη νέα εποχή φοροελέγχων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αντλώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, προχωρά στην άμεση αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και στον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού της μηχανισμού.

Στόχος είναι, όπως στο νέο Taxis που έχει δρομολογηθεί, ενσωματωθούν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα νέα συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις.

Σε πρώτη φάση, μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει άμεσα με την κατάθεσή τους όλες τις φορολογικές δηλώσεις και θα διαπιστώνει ποιές είναι αληθείς ή ψευδείς, δίνοντας παραχρήμα «σήμα κινδύνου» στις φορολογικές Αρχές για να «ξεσκονίσουν» τον «ύποπτο» φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη τυχόν κρυφών περιουσιακών στοιχείων.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος θα είναι τα εξής:

 Θα μπορεί να συνδέεται και να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, καθώς και εξωτερικών πηγών

 Θα προσφέρεται η δυνατότητα παραγωγής στατιστικών και διαδραστικών αναφορών επιχειρησιακής ευφυΐας για το σύνολο των δεδομένων και πληροφοριών στους επιχειρησιακούς χρήστες

 Επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή αναφορών σε πραγματικό χρόνο, η λήψη απόφασης και δράσης βάσει αυτών και η άμεση ενημέρωση των εφαρμογών

 Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή πληροφορίας από μεγάλα σύνολα δεδομένων, με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα. Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο συλλαμβάνει τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται, χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις, με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

 Δυνατότητα παραγωγής συνθετικών δεδομένων

 Δυνατότητα χρήσης προβλεπτικών μελλοντικών τάσεων.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

Ο Μητσοτάκης στο Νταβός, ο νόμος Φλωρίδη και τα δικαστήρια, η Καλαμάτα και τα αεροδρόμια, οι μπίζνες με τα απόβλητα και ο ανασχηματισμός στους Πεταλιούς

Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024: Οι «αβέβαιες» business των 11 δισ. και ο πληθωρισμός (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ