Η Δανία έχει πρόβλημα. Μπορεί, σύντομα, να μην μπορέσει να υποστηρίζει τους πολίτες της τόσο καλά.

Η δωρεάν περίθαλψη για όλους, τα 757 δολ./μήνα επίδομα για φοιτητές, και πολλά άλλα… όλα κοστίζουν χρήματα. Η Δανία αφιερώνει πάνω από το 30% του ΑΕΠ της στην κοινωνική πρόνοια, κάτι το οποίο αποτελεί και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένα τέτοιο γενναιόδωρο σύστημα βασίζεται στην δημοσιονομική σταθερότητα. Αν και το μοντέλο της Δανίας φαίνεται σταθερό μέχρι τώρα, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

Είναι αλήθεια πως η ανεργία κάτω του 4% είναι και μία από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, ενώ η βιομηχανία αρκετές φορές παραπονιέται πως έχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού. Αλλά τα δημογραφικά δείχνουν πως το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Δανίας, αξίας 91 δισ. δολαρίων (600 δισ. κορώνες), θα έρθει αντιμέτωπο με ένα ασταθές περιβάλλον.

Δεν υπήρξε νέο “baby boom”. Η εισαγωγή εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό δεν είναι εφικτή, αφού η κυβέρνηση βασίζεται στην υποστήριξη του αντιμεταναστευτικού Danish People’s Party.

Όπως και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός της Δανίας έχει αυξημένο ηλικιακό μέσο όρο. Αρκετές κυβερνήσεις έχουν μειώσει το ποσοστό πρόωρων συντάξεων ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης θα φτάσει τα 68 μέχρι το 2030.

Η εναλλακτική είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά η Δανία υποφέρει από μείωση της παραγωγικότητας, κάτι που οδηγεί σε μία οικονομία που αναπτύσσεται λιγότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα, όμως, με την Συνομοσπονδία βιομηχανιών της Δανίας, δεν είναι πολύ αργά για να γίνει χρήση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. “Η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, το ιντερνετ των πραγμάτων, όλα είναι τόσο φθηνά, πια”, ανέφερε ο Adam Lebech, ο οποίος εκπροσωπεί τις εταιρείες τεχνολογίας στο λόμπι αυτό, ενώ προσέθεσε πως “Τα ρομπότ θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή στη Δανία, αλλά και την κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας”.