Σε έναν νέο γύρο αυξήσεων στις τιμές προχώρησε το δεύτερο τρίμηνο η Nestle, με το κόστος πολλών από τα προϊόντα που παράγει να ανεβαίνει εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

H εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 9,2% στις συνολικές πωλήσεις.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στον κόσμο αναμένει πλέον αύξηση των οργανικών της πωλήσεων της τάξης 7% – 8% για το τρέχον οικονομικό έτος.

Η Nestle ανέφερε, ωστόσο, ότι τα κέρδη της θα μπορούσαν να μειωθούν για δεύτερο έτος με το υποκείμενο περιθώριο κέρδους να είναι περίπου 17%, ενώ το 2021 διαμορφώθηκε στο 17,4%.

Η μετοχή της Nestle υποχώρησε περίπου 1,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο ελβετικός γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων ακολουθεί τον δρόμο των ανταγωνιστών του, όπως η Unilever, η Danone και η Reckitt Benckiser Group Plc, που αναθεώρησαν αυτή την εβδομάδα προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους ια τις πωλήσεις καθώς η ζήτηση για ακριβότερα επώνυμα προϊόντα παραμένει σταθερή.

Οι καταναλωτές καλούνται να επωμιστούν το βάρος των αυξήσεων καθώς το μεγαλύτερο κόστος μετακυλίεται στους αγοραστές. Η εταιρεία που παρασκευάζει τη σοκολάτα KitKat και το εμφιαλωμένο νερό Perrier είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα αυξήσει τις τιμές για να μετριάσει το δικό της κόστος, καθώς τα πάντα, από τα καύσιμα μέχρι τις συσκευασίες και το εργασιακό κόστος, αυξάνονται σημαντικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Για το πρώτο εξάμηνο συνολικά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Schneider δήλωσε ότι η εταιρεία εφαρμόζει αυξήσεις τιμών με «υπεύθυνο τρόπο» για να μπορέσει να διαχειριστεί «σημαντικό και πρωτοφανή πληθωρισμό κόστους».

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάδα – Ιταλία: Η δίδυμη (απογοητευτική) πορεία από την ίδρυση του ευρώ έως σήμερα

Αλώβητη από την κρίση η Mytilineos: Άλμα 116% στα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο

Η Αγγελική Φράγκου ταράζει τη ναυτιλιακή αγορά – Αγόρασε 36 φορτηγά πλοία