Η Novartis συμφώνησε να αγοράσει τη MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ (2,9 δισ. δολάρια), προσθέτοντας τις θεραπείες για τον καρκίνο στο χαρτοφυλάκιό της.

Η Novartis θα καταβάλει 68 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά για την εταιρεία, 61% πάνω από το κλείσιμο της μετοχής στις 2 Φεβρουαρίου. Οι μετοχές της MorphoSys σημείωσαν άνοδο 37% τη Δευτέρα στα 57,40 ευρώ, έπειτα από δημοσίευμα του Reuters ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε προχωρημένες συνομιλίες.

Η Novartis βγαίνει από μια διαδικασία αναδιοργάνωσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο Vas Narasimhan, ο οποίος μείωσε τις θέσεις εργασίας και προχώρησε στην απόσχιση μονάδων προκειμένου να εστιάσει σε συγκεκριμένες ασθένειες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Η ελβετική εταιρεία στρέφει το βλέμμα της σε στόχους εξαγορών ύψους 5 δισ. δολαρίων ή λιγότερο, δήλωσε ο Narasimhan στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές της Novartis είχαν μικρή μεταβολή κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα ενώ η MorphoSys διεύρυνε τα κέρδη της, σημειώνοντας άνοδο έως και 16%.

Η MorphoSys έχει αναπτύξει  ένα νέο πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος που ονομάζεται pelabresib, μετά την υποτονική ανάπτυξη της κύριας υπάρχουσας θεραπείας της εταιρείας, του αντικαρκινικού φαρμάκου Monjuvi. Ωστόσο, τα μεικτά κλινικά αποτελέσματα για το pelabresib που βγήκαν πέρυσι έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το φάρμακο, ωθώντας ορισμένους αναλυτές να αμφισβητήσουν τη λογική πίσω από την εξαγορά.

Υπάρχει κάποιο νόημα στη συνεργασία των δύο φαρμακοβιομηχανιών, επειδή η MorphoSys έχει μελετήσει την αποτελεσματικότητα του pelabresib σε συνδυασμό με το Jakafi, μια θεραπεία που η Novartis πωλεί εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Mark Purcell, αναλυτή της Morgan Stanley.

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την άντληση κεφαλαίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Εάν κερδίσει τη ρυθμιστική έγκριση για το pelabresib, τότε θα μπορούσε να λανσάρει το εν λόγω φάρμακο ήδη από τα μέσα του 2025. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να χρειάζεται να αποπληρώσει χρέος περίπου 260 εκατ. ευρώ αργότερα το 2025 και οι πωλήσεις του μοναδικού εγκεκριμένου σήμερα φαρμάκου της, του Monjuvi, ήταν «υποτονικές» τελευταία, με περισσότερο ανταγωνισμό να έρχεται για αυτή τη θεραπεία, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η ελβετική και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχαν συνάψει «συμμαχία» το 2018, όταν η Novartis συμφώνησε να αγοράσει τα δικαιώματα ενός φαρμάκου για δερματικές παθήσεις από τη MorphoSys. Ωστόσο, οι δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου ολοκληρώθηκαν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Σε μια ξεχωριστή συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η MorphoSys συμφώνησε να πωλήσει τα παγκόσμια δικαιώματα για το Monjuvi στην Incyte  έναντι 25 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη

Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο Φλωρίδη – Λουκέτο και βαριά πρόστιμα σε εταιρείες που δίνουν μίζες

ΕΚΠΑ – Κέντρο Αρχιμήδης: Υπό αξιολόγηση εννέα καινοτόμες προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ