Το ενδεχόμενο να επαναπουλήσει στη Rosneft το μερίδιο (20%) της ελεγχόμενης από το ρωσικό κράτος εταιρείας που κατέχει εξετάζει η βρετανική BP, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου BP θεωρεί μια συμφωνία με τη Rosneft ως την πιο ρεαλιστική επιλογή, επειδή θα δυσκολευόταν να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλον αγοραστή και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή, δεδομένων των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.

Η BP έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της απόφασης να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά, όπου δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ενώ Rosneft δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου να σχολιάσει την πληροφορία.

Οι μετοχές της BP κινήθηκαν ανοδικά 0,2% το πρωί της Τρίτης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία ύψους περίπου 70,9 δισεκατομμυρίων λιρών (95,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η βρετανική εταιρεία εγκατέλειψε τη Ρωσία αφού δέχτηκε έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και η BP δεν έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει στην πώληση των μετοχών, ανέφεραν οι πηγές.
Η BP έχει μακρά ιστορία στη Ρωσία σε σχέση με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που εδραίωσε παρουσία στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ενώ το μερίδιό της στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft είχε πολλούς συμβολισμούς.

Η BP δεν διέθετε άμεσες συμμετοχές σε κανένα από τα πεδία της Rosneft ούτε φυσική πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες που παρήγαγε. Το βασικό οικονομικό της όφελος προήλθε από μερίσματα, τα οποία πέρυσι ήταν 640 εκατομμύρια δολάρια και το 2020 ήταν μηδενικό. Η συνολική λειτουργική ταμειακή ροή της BP το 2021 ήταν 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή

Συνεχείς βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Μαριούπολη – Το Κίεβο ζητεί να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία

Goldman Sachs: Αντιμέτωπες με το σοκ του στασιμοπληθωρισμού λόγω Ουκρανίας οι οικονομίες