Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αποτελούν πρόκληση για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη στιγμή που μελετούν την πιθανότητα τέλους του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης μελλοντικού πληθωρισμού κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2010 την περασμένη Δευτέρα, υποδεικνύοντας μέσο όρο της τάξης του 2,67% μεταξύ του 2028 και του 2033. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται γρηγορότερα από τα αντίστοιχα βραχυπρόθεσμα, με τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερα κέρδη αφού ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα νέο πονοκέφαλο για την ΕΚΤ η οποία θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει την άρση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τη στιγμή που οι αγορές υπολογίζουν πως ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Παράλληλα, η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτή στις ΗΠΑ όπου αν και οι πληθωριστικές εκτιμήσεις παραμένουν υψηλές, δεν έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά υψηλά.

«Οι δείκτες αυτοί και οι εκτιμήσεις των αναλυτών αποτελούν ‘κλειδί’ για τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών. Καμία εξ αυτών δε μιλά για παύση αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο αναλυτής της Danske Bank A/S, Πίετ Κρίστιανσεν, προσθέτοντας πως «οι πληθωριστικές εκτιμήσεις συνεχίζουν και αποδεικνύονται προβληματικές για την κεντρική τράπεζα».

Τα στελέχη της ΕΚΤ, βέβαια, δεν έχουν αποκαλύψει για το αν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων ή παύση μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τονίζοντας πως κύριο ρόλο θα παίξουν τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, θεωρούν τα πληθωριστικά ρίσκα ως εξισορροπημένα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε αισιόδοξος πως η γρήγορη πτώση των τιμών ενέργειας θα περιορίσει το ευρύτερο κόστος διαβίωσης των καταναλωτών, με τον πληθωρισμό να καταγράφει σημαντική πτώση τους επόμενους μήνες. 

Παρ’ όλα αυτά, μία υγιής δόση πληθωριστικών πιέσεων δεν είναι και τόσο αρνητική για την Ευρώπη. Οι τιμές καταναλωτή έχουν κυμανθεί πολύ χαμηλότερα από τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια, αλλά όλα αυτά αλλάζουν και τα δεδομένα υποδεικνύουν περαιτέρω σύγκλιση για πρώτη φορά από το 2009.

Ρόλο παίζουν και οι τεχνικοί παράγοντες δη της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ομολόγων και την περιορισμένη ρευστότητα τον Αύγουστο. Σημειωτέον πως στις αρχές της πανδημίας, οι αγορές υποδείκνυαν πως ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν υπό του 1% για το β’ μισό της ερχόμενης δεκαετίας.

Προφανώς αυτό το αφήγημα έχει καταρριφθεί από τότε, ακόμα κι αν ορισμένοι από τους πληθωριστικούς παράγοντες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέλος, αν και η ΕΚΤ τόνισε πως η υποβόσκουσα αυξητική πίεση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έχει πιθανά επιτύχει ήδη το ζενίθ της, η αναλυτής της Mizuho, Έβελιν Γκόμεζ-Λίχτι, υπογράμμισε πως «οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμα από το αποπληθωριστικό αφήγημα το οποίο προωθείται από ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας».

Διαβάστε ακόμη

Το “κίνημα της ομπρέλας” – Τα μεγάλα brands πολυτελείας ντύνουν γνωστές παραλίες του κόσμου

Οι ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις του πλανήτη – Η θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας (λίστα)

Νέα κίνηση στο retail της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Κλείνει το deal Μυτιληναίου – Volterra

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ