Η οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να ακολουθεί το γνωστό σενάριο της καθυστερημένης επαναφοράς σε σχέση με τους εταίρους της, όταν ανακάμπτει από μια κρίση.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία, το οποίο υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη, και υπογράμμισε μια γενικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με της Κίνα και των ΗΠΑ.

Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των σκληρών lockdown σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς και οι σκόπελοι που έχουν προκύψει από τις ολοένα και αυξανόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων – συνδυασμός που πιθανόν να αποτελέσει μια ύφεση διπλής εμβέλειας.

Συν τοις άλλοις, η πολιτική ανησυχία για τη μελλοντική ηγεσία της Γερμανίας και η πρόσφατη παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε από το τιμόνι της Ιταλίας, εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, η Κίνα κάνει comeback και φαίνεται πως θα ορθοποδήσει οικονομικά το 2021 και οι ΗΠΑ έχει τις καλύτερες προδιαγραφές, καθώς κινείται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ύστερα από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Η Τζάνετ Χένρι, επικεφαλής της HSBC Holdings στο Λονδίνο, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg Television «ξεκινήσαμε τη χρονιά με πιο ήπιους ρυθμούς, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επειδή μεγάλο μέρος της Ευρώπης φαίνεται να έχει επιστρέψει σε ύφεση», και συμπληρώνει «η Κίνα έχει ήδη επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα και, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, για τις  ΗΠΑ η οικονομική ανάκαμψη θα έχει επιστρέψει μέχρι το τέλος του 2021, ενώ για τη ζώνη του ευρώ το τέλος του 2022.»

Αυτή η χρονική απόκλιση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι οποίες έδειξαν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε μόλις κατά 4,2% φέτος, μετά την πτώση κατά  7,2% το 2020. Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να επεκτείνεται κατά 5,1%, παρά τη συρρίκνωση του περασμένου έτους κατά 3,4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αδυναμία της Ευρώπης έγκειται στο γεγονός στην άρνηση επιβολής αυστηρότερων lockdown μακροπρόθεσμης διάρκειας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του.

Όπως το έθεσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα, το ενδεχόμενο συρρίκνωσης στο τέταρτο τρίμηνο έτους θα επιβαρύνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

ΔΕΗ: Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τη διάθεση σε ιδιώτες προμηθευτές μέρους της λιγνιτικής παραγωγής

Πάνω από τα 24 δισ. οι προσφορές για το νέο δεκαετές ομόλογο