Στην τεράστια εργοστασιακή μονάδα της Brioche Pasquier κοντά στο Λονδίνο, κάθε ψωμάκι που βγαίνει φρεσκοψημένο από το φούρνο τώρα κοστίζει 50% περισσότερο. 

Από το βούτυρο, μέχρι τα αυγά και τη ζάχαρη, τα περισσότερα συστατικά των κρουασάν και των μπριός έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και της παράλληλης αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων. Η εταιρεία, πια, καλείται να αντιμετωπίσει και τα υπέρογκα κόστη της ενέργειας.

Πρόκειται για ένα δίκοπο μαχαίρι όσον αφορά τους παραγωγούς τροφίμων το οποίο επηρεάζει ολόκληρη τη βρετανική -και όχι μόνο- οικονομία, λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒοΕ, ο πληθωρισμός στη χώρα θα αγγίξει το 13% φέτος, ενώ το 1/3 των βρετανικών νοικοκυριών θα ξοδέψουν το 10% των μισθών τους στην ενέργεια. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών των τροφίμων αυξάνει την πιθανότητα επισιτιστικής φτωχοποίησης της κοινωνίας.

«Πρόκειται για ένα ντόμινο το οποίο οφείλεται πια στην αύξηση των τιμών της ενέργειας», ανέφερε ο Ryan Peters, διευθυντής του εργοστασίου της Brioche Pasquier UK Ltd στην περιοχή Milton Keynes. «Θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές μας, κάτι που δυστυχώς θα κληθούν να επωμιστούν οι καταναλωτές».

Οι τιμές των τροφίμων έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ελλείψεων σε βασικά αγαθά όπως σίτος και φυτικά έλαια. Αν και έχουν καταγράψει πρόσφατη μείωση, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές δεν πρόκειται να εξέλθουν από τον κυκεώνα των αυξημένων τιμών σύντομα αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες τώρα πια έχουν παρασυρθεί από την «τέλεια καταιγίδα» που δημιούργησε εκ νέου η ενεργειακή κρίση, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τον ερχόμενο χειμώνα λόγω της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.

«Είτε πρόκειται για καφέ, είτε για ζάχαρη, είτε για οτιδήποτε άλλο, οι εταιρείες μιλούν μόνο για το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, αλλά τα πράγματα θα χειροτερεύσουν λόγω της ενέργειας», τόνισε η Kona Haque, αναλυτής της ED&F Man.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός ζάχαρης από ζαχαρότευτλα Suedzucker AG, ανακοίνωσε πρόσφατα πως το αυξημένο κόστος έχει περιορίσει τα εταιρικά της έσοδα. Παρόμοια ήταν και η ανακοίνωση της Allied Bakeries. 

Οι εταιρείες παραγωγής λαδιού ελαιοκράμβης, σογιέλαιου και ηλιέλαιου μειώνουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη και μεταφέρουν τις μονάδες τους σε άλλες περιοχές με μειωμένες τιμές ενέργειας. Η παραγωγή τέτοιων ελαίων στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιούνιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2019 σύμφωνα με τη Fediol.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν. Η Ε.Ε., για παράδειγμα, ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 110 εκατ. ευρώ προς τις εταιρείες του αγροτικού τομέα που έχουν επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών ενέργειας, λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αύξηση του λειτουργικού του κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συναφών κυρώσεων», τόνισε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων αυτών».

Οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τροφίμων με υψηλό επίπεδο ενεργειακών δαπανών ενδέχεται να αναγκαστούν να «βάλουν λουκέτο» το χειμώνα εάν τεθούν δελτία χρήσης ενέργειας, ιδιαίτερα στην πληγείσα από την ενεργειακή κρίση Γερμανία αλλά και τη Βρετανία. Το κλείσιμο των μονάδων αυτών θα μεταφραστεί σε αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ. 

Στα ανατολικά του Λονδίνου, η Tate & Lyle Sugars προσπαθεί να βρει κι αυτή απάντηση στην εξισορρόπηση της προσφοράς προς τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τον Gerald Mason, αντιπρόεδρο της θυγατρικής της American Sugar Refining «όπως ακριβώς και οι καταναλωτές καλούνται να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους, έτσι κι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε τα ιδιαίτερα μεταβλητά και αυξημένα λειτουργικά μας κόστη. Δεν είμαστε καζίνο. Παράγουμε τρόφιμα και αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρούμε άκρη, αφού έχουμε τεράστια ευθύνη προς την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι αντικειμενικές αξίες στο project του Ελληνικού

Οικονόμου: Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται την ενημέρωση – Στη Βουλή η συνέχεια