Ο Μιχάλης Ασίκης και ο αδελφός του δεν είναι τυπικοί ιδιοκτήτες καταστήματος πώλησης παπουτσιών, τουλάχιστον σύμφωνα με τα περισσότερα πρότυπα. Ο ένας ξοδεύει χρόνο μακριά από το κατάστημα για να διδάξει σε μια μουσική σχολή, ενώ ο άλλος ξεκινά με τους τουρίστες ταξί.

Στην Ελλάδα, όμως, η φθορά μιας ζωής από πολλαπλές πηγές δεν είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας. Ο αγώνας για τη διατήρηση των επιχειρήσεων για τη στήριξη της ζωής έχει γίνει ο κανόνας για πολλούς Έλληνες, παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «έρχεται η ελπίδα» όταν ανήλθε στην εξουσία το 2015. Πράγματι, στη βόρεια πόλη της Φλώρινας, ο Ασίκης κατέφυγε στο δανεισμό από την οικογένεια.

“Οι άνθρωποι πίστεψαν στο κεντρικό σύνθημα του Τσίπρα και όχι μόνο δεν ήλθε η ελπίδα, αλλά υπήρξε αντίθετα μεγάλη απογοήτευση”, λέει ο 47χρονος Ασίκης στην έδρα του, στην κεντρική εμπορική οδό της Φλώρινας, η οποία είναι γεμάτη με άδεια καταστήματα. “Είναι σαν να λέτε σε ένα παιδί ότι θα του πάρετε ένα παγωτό και στο τέλος δεν του δίνετε τίποτα, ούτε καν μια τσίχλα”.

Μια τέτοια απογοήτευση είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον Τσίπρα, καθώς πηγαίνει στις εκλογές την Κυριακή. Ενώ κατάφερε να αποκαταστήσει την πίστη στην Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, την έχασε στο εσωτερικό της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξουσία είναι πιθανό να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ένα από τα δύο παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα της Ελλάδας, και πίσω στις δυναστείες της πολιτικής, τις οποίες ο Τσίπρας και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς υποσχέθηκε να εξαρθρώσει.

Στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Angel Merkel, ο Τσίπρας είναι ο εξημερωμένος λαϊκιστής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τελικά απέκτησε την αίσθηση και την ανάληψη ευθύνης.

Ο Τσίπας έφερε τα πάνω- κάτω για να απομακρυνθεί από τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά αργότερα έκανε μια συμφωνία με τους πιστωτές πριν οδηγήσει τη χώρα πίσω στη «Βίβλο» των επενδυτών. Συζήτησε με τη Ρωσία μόνο και μόνο για να δράσει ενάντια στα συμφέροντα της Μόσχας στα Βαλκάνια, κλείνοντας μια διαμάχη δεκαετιών για το όνομα του κράτους που αποκαλείται τώρα Βόρεια Μακεδονία, θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που όμως ο Vladimir Putin προτιμά να κρατήσει στην τροχιά του.

Όμως, σε πολλούς Έλληνες ήταν ένα πούλημα, δεδομένου ότι υπέστησαν οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και πυροδότησε διαμαρτυρίες για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Εν τω μεταξύ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση μόλις επρόκειτο να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά και από τότε ο Τσίπρας δεν κατάφερε να επιτύχει στόχους ανάπτυξης.