Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν των πολλών δεινών, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στο ποδόσφαιρο της χώρας, με τις ομάδες να δίνουν «μάχη» -όχι με τους Ρώσους στρατιώτες- αλλά με τη FIFA και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ο λόγος αφορά την απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές των ουκρανικών ομάδων να αποχωρούν όποτε το επιθυμούν, ακόμη κι αν δεσμεύονται με συμβόλαιο.

Έτσι, σύμφωνα με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία προηγείται στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει ως ελεύθεροι πολλοί ποδοσφαιριστές, οι οποίες αξίζαν ακόμη και άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Ο ουκρανικός σύλλογος, ο οποίος προσέφυγε στην Κομισιόν, ισχυρίζεται ότι η εντολή της FIFA να ακυρώσει τα συμβόλαια, ώστε να «προστατεύσει δήθεν τα νόμιμα συμφέροντα των ξένων παικτών και προπονητών» αποτελεί παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Σαχτάρ, Σεργκέι Πάλκιν, δήλωσε ότι η απόφαση της FIFA κατέστρεψε τις προφορικές συμφωνίες για την πώληση πέντε διεθνών ποδοσφαιρστών, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η απάντηση των ομάδων, οι οποίες επρόκειτο να αγοράσουν τους εν λόγω παίχτες, ήταν «σας ευχαριστούμε πολύ, δεν θα υπογράψουμε», ανέφερε ο Πάλκιν. Κι αυτό, διότι θα μπορούσαν να τους υπογράψουν ως ελεύθερους, χωρίς να καταβάλλουν χρήματα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να αλλάξουμε τη FIFA. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία και η FIFA προσπαθεί να μας σκοτώσει» επεσήμανε ο επικεφαλής της Σαχτάρ.

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ χρειάστηκε να υπερβεί πολλά εμπόδια και διαδοχικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Ιδίως από το 2014 και το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Μία εξ αυτών συνίσταται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί στη φυσική της έδρα στο Ντόνετσκ, χωρητικότητας 70.000 θεατών, καθώς έχει καταστραφεί εξαιτίας της ρίψης βομβών. Ως αποτέλεσμα, έχει «εξοριστεί» στο Κίεβο, όπου χρησιμοποιεί το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα

Τα φρέσκα γκάλοπ, το ορφανό κότερο, οι φήμες για την αναβάθμιση και οι υπογραφές για Άκτωρ

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’70: O Παπαγάλος, ο Ποπάϋ, ο “δοσάς” και “τί κουτί-κουτί”

Γιατί το Riva είναι το παντοτινό glamorous σκάφος στην ιστορία της ναυπηγικής