Bloomberg

Η Κίνα βλέπει αναβολή των δασμών που είχαν ανακοινωθεί για τις 15 Δεκεμβρίου

  • newsroom


Πιθανή άρση των δασμών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία

Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι Η.Π.Α. θα καθυστερήσουν την επιβολή μίας  απειλητικής αύξησης των δασμλών που έχει οριστεί για την Κυριακή, καθώς τόσο η κινεζική όσο και η αμερικανική πλευρά επικεντρώνονται στο πώς θα αποφύγουν την  κλιμάκωση των εντάσεων, μειώνοντας συνολικά τους δασμούς  επί των εισαγωγών που ισχύουν σήμερα και όχι αφαιρώντας συγκεκριμένα προϊόντα από τον κατάλογο , αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Πεκίνο βλέπει την εξάλειψη της απειλής της 15ης Δεκεμβρίου, ως ένα έναυσμα να συνεχισθούν οι συνομιλίες  σχετικά με τις εκκρεμμότητες της πρώτης φάσης της συμφωνίας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Ενώ η κυβέρνηση του Trump δεν έχει ανακοινώσει καμία αναβολή, ο υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue δήλωσε τη Δευτέρα ότι πίστευε ότι θα υπάρξει «κάποια υποστήριξη».

Η μείωση των υφιστάμενων δασμολογικών συντελεστών θα επιτρέψει στους διαπραγματευτές να αποφύγουν να επιλέξουν μεταξύ των χιλιάδων αγαθών που μπορούν να τύχουν απαλλαγής. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει δασμό 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων και εισφορά 15% για άλλα εισαγόμενα προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίωνκατά τη διάρκεια του « εμπορικού πολέμου» ο οποίος κρατά για εδώ και  20 μήνες.

Οι τρέχουσες συζητήσεις καταδεικνύουν τις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας, την οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε  πριν από οκτώ εβδομάδες.  Βασικά, και θα χρειαστούν τρεις με πέντε εβδομάδες για να μπουν η συμφωνία και οι όροι της σε κάποιο χαρτί.

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, μιλώντας την Τρίτη στο Fox Business Network, δήλωσε ότι η επίτευξη της σωστής συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ό, τι ο χρόνος της επιβολής των δασμών, πριν ή μετά την 15η Δεκεμβρίου. «Κάθε ημέρα που περνάει, βρισκόμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση», δήλωσε , προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα σκληρότερα θέματα θα αντιμετωπιστούν σε μεταγενέστερες φάσεις των διαπραγματεύσεων.

Στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία της πρώτης φάσης μέχρι την Κυριακή έρχεται να προστεθεί και η ενέργεια  του υπουργού Εμπορίου Robert Lighthizer αυτή την εβδομάδα,  να πάρει αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο προκειμένουν να επικυρώσει την ανανεωμένη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών της κυβέρνησης με το Μεξικό και τον Καναδά.

Μια δασμολογική ανακούφιση  θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία και θα σηματοδοτήσει ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να προωθήσουν μια συμφωνία,  παρά την αυξημένη ένταση τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχετικά με τις μη εμπορικές συγκρούσεις συμπεριλαμβανομένης της στάσης των ΗΠΑ στις διαμαρτυρίες για το  Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Ζινζγιάνγκ.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει τις αγορές γεωργικών προϊόντων από τις Η.Π.Α., οι υπάλληλοι εξακολουθούν να επιμένουν στις δεσμεύσεις  για μελλοντικές αγορές στη συμφωνία. Οι ΗΠΑ θέλουν να «κλειδώσουν ] την Κίνα σε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα αγορών. Η Κίνα επιμένει ότι οι δεσμεύσεις αγοράς δεν πρέπει να αντιβαίνουν στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.