Ολοένα και πιο κοντά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά το 2011 φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς στους κόλπους της Φρανκφούρτης διαμορφώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έναρξη του ανοδικού κύκλου. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως θα έρθει λίγες «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του γ’ τριμήνου. 

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα συμβεί κάποια στιγμή μετά το τέλος των αγορών ομολόγων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ορίσει τι σημαίνει “κάποια στιγμή”, αλλά έχω ξεκαθαρίσει ότι αυτό σημαίνει μια περίοδο μερικών μόνων εβδομάδων» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση στη Σλοβενία.  Τάχθηκε δε, υπέρ μιας σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.  

Ας σημειωθεί ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει έναν ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος υπερβαίνει κατά σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο του 2% (7,5% τον Απρίλιο), κάτι που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιγξη. Με λίγα λόγια, να αποσύρει χρήματα από την αγορά.  

Με βάση και τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, η πρώτη αύξηση επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0,5% ενώ το βασικό επιτόκιο είναι μηδενικό.  

Αντίθετα, τόσο η Federal Reserve στις ΗΠΑ όσο και η Bank of England στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ξεκινήσει τον κύκλο των διαδοχικών αυξήσεων (0,75% και 1%, αντίστοιχα).  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων και τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ενώ νέες αλλαγές θα επέλθουν έως τα τέλη του 2022. Οι traders δε, βλέπουν κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 1,5% σε βάθος δύο ετών. 

Από την πλευρά του, το μέλος της ΕΚΤ, Φρανκ Έλντερσον, μιλώντας νωρίτερα για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, σπεύδοντας παράλληλα να υποβαθμίσει τον κίνδυνο ύφεσης της Ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.   

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της Bundesbank (κεντρική τράπεζα της Γερμανίας), Χοακίμ Νέιτζελ, υποστήριξε επικουρικά ότι η αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα τον Ιούλιο, ενώ ο Γάλλος συνάδελφός του, Βιλερουά ντε Γκαλό επέμεινε σε σταδιακές αυξήσεις «από το καλοκαίρι και μετά». 

Διαβάστε επίσης:

To νέο πακέτο, η Italian job στη Ρεβυθούσα, η νέα εποχή της Ελλάκτωρ, το τρίγωνο Cosmote – Vodafone – ΔΕΗ και η… Κατίνα!

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο

Γεράρδος: Εκτός Αττικής τα δύο νέα καταστήματα της Πλαίσιο